Διορθώστε βήμα - βήμα τα λάθη στο Ε9
Να λοιπόν, που για μία ακόμη φορά, είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με το Ε9.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χρειαστεί να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9, αφού καλούνται να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ από αυτόν που τους αναλογεί.
Τα διαπιστωμένα λάθη , όπως τα δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι:
* Εκεί που αναγράφεται η λέξη «κενό» σε ξενοίκιαστα ακίνητα δεν αναγράφεται ή αναγράφεται λάθος ο αριθμός παροχής ρεύματος
* δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός για ημιτελή ακίνητα
* ίδιος ΑΜΚΑ για περισσότερα του ενός πρόσωπα
* λάθος κωδικοί στο Ε1 από άτομα με αναπηρία άνω του 80%
Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, καθώς οι διορθώσεις, θεωρητικά, πρέπει να γίνουν μέχρι τις 30.11.2014. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Όμως, από ό,τι φαίνεται από τις εξαγγελίες της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων , θα δοθεί νέα προθεσμία για διόρθωση, χωρίς πρόστιμα και μάλιστα όχι μόνο για το 2014, αλλά για όλη την πενταετία , από το 2010 έως το 2014.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι για να γίνει αυτό , πρέπει να αλλάξει ο νόμος, με νομοθετική παρέμβαση της διοίκησης.
Τι γίνεται με τα ηλεκτροδοτούμενα
Πολλοί φορολογούμενοι δεν πήραν την έκπτωση για τα ΜΗ ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Για να δοθεί η έκπτωση, η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση. Με κριτήριο τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ αναζήτησε αν αυτά έχουν δηλωθεί στο Ε9 και μέσω του Ε2 εντόπισε και αν αυτά ήταν δηλωμένα για 12 μήνες ως κενά.
Οι φορολογούμενοι λοιπόν που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και δεν πήραν την σχετική έκπτωση θα πρέπει , όταν το σύστημα ανοίξει, να μπουν και να ελέγξουν αν:
α) Έχει δηλωθεί ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ στο Ε9.
β) Έχει δηλωθεί ΣΩΣΤΑ ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ στο Ε9.
γ) Αν το διαμέρισμα έχει δηλωθεί ως κενό.
δ) Στην περίπτωση των ημιτελών διαμερισμάτων , αν παράλληλα με τον κωδικό 99 «ημιτελές κτίσμα» στον κωδικό 10 «Κωδικός Ειδικών Συνθηκών» , έχει δηλωθεί και ως «κενό κτίσμα » στον κωδικό 32 « Αναγράψτε την ειδική κατηγορία στην οποία εντάσσεται το ακίνητο».
Φορολογούμενοί με διαμερίσματα ή κατοικίες που είναι ημιτελής και κενές, αλλά έχουν εργοστασιακό ρεύμα , θα πρέπει να ελέγξουν αν τον αριθμό της παροχής το έχουν γράψει στο ειδικό τετράγωνο που έχει προστεθεί στην εφαρμογή. (το τελευταίο αφορά κυρίως τους κατασκευαστές, που έχουν συντελεστή απομείωσης 0,4)
Πιθανόν θα πρέπει να κάνετε και έλεγχο στα υπόλοιπα έντυπα , πέρα του Ε9, κυρίως στο Ε2 για να ελέγξετε αν τα στοιχεία του ακινήτου που διεκδικείται την έκπτωση είναι σωστά και εκεί. Οι διορθώσεις αυτές αν δεν αλλάξουν το φορολογικό αποτέλεσμα δεν έχουν πρόστιμο.
Πέρα από αυτές τις διορθώσεις τι άλλο πρέπει να προσέξουμε;
Αν έχετε αμφιβολία σχετικά με το φόρο που σας έχει επιβληθεί, όταν ανοίξει το σύστημα θα πρέπει επισταμένα να κάνετε έλεγχο σε όλα τα πεδία που είναι υποχρεωτικά στο Ε9 σας.
Αρκετοί φορολογούμενοι πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση παραδοχές που έχει κάνει το υπουργείο οικονομικών και όχι βάσει των πραγματικών στοιχείων.
Αυτό σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό που έχουν δεν είναι σωστό και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν χρεωθεί περισσότερο φόρο.
Αν λοιπόν στο εκκαθαριστικό, που έχετε στα χέρια σας, αναγράφει:
«ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΛΟΓΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε9 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, Ο ΕΝΦΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤ. ε) ΑΡΘΡΟΥ 4ΑΝ.4223/2013 ΚΑΙΣΤΗΝ 1184/2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ»
πρέπει με το άνοιγμα του συστήματος να προβείτε άμεσα στον έλεγχο και την διόρθωση του Ε9, ώστε να γίνει ξανά εκκαθάριση και να βγει ο σωστός φόρος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα λάθους που έχει γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μη αναγραφή ορόφου, με αποτέλεσμα η εφορία να θεωρεί από μόνη της ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο.
Σε κάθε περίπτωση, με την διόρθωση στο Ε9, θα βγει νέο εκκαθαριστικό και αν έχετε πληρώσει περισσότερο φόρο, το ποσό που θα αφαιρεθεί θα συμψηφιστεί με τις δόσεις των επομένων μηνών.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr.