Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο
Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική».
Το νομοσχέδιο, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή για το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, με τα οποία επιλύθηκαν - όπως είπε - οι περισσότερες από τις στρεβλώσεις στην ενεργειακή αγορά (αντιμετώπιση του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών, απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού με δημοπρασίες που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, προώθηση αποκρατικοποιήσεων, κ.α.).
Παράλληλα, η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο με τον αγωγό ΤΑΡ και την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω συμπίεσης των τιμών του αερίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, Κώστας Ξιφαράς ανέφερε ότι ο ΔΕΣΦΑ ανέλαβε τη συντήρηση του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα και συζητά το ενδεχόμενο να επεκτείνει το συμβόλαιο και εκτός συνόρων. Είπε ακόμη ότι η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (βρίσκεται σε τελική φάση) θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο αγωγός τροφοδοσίας με αέριο του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Γιάννης Γιαρέντης δήλωσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή την επόμενη δεκαετία διαμορφώνεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα έργα αφορούν τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, κόστους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, καθώς και την αντίστοιχη διασύνδεση των Κυκλάδων που έχει ξεκινήσει. Οι επενδύσεις αυτές, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μειώνεται το κονδύλι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μέσω του οποίου επιδοτείται η παραγωγή ρεύματος από αυτόνομες πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά.