Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Χρήστο Σταϊκούρα

Την επιτακτική ανάγκη οι δήμοι να είναι από τους πρώτους που θα συμμετάσχουν στην μερική αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ούτως ή άλλως διαμορφώθηκε και με τη δική τους συνεισφορά, έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) Γ. Πατούλης, στη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πλεόνασμα 1.319 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιάσει η αυτοδιοίκηση, όταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είχαν προϋπολογιστεί 565 εκατ. ευρώ.

Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ, προκειμένου να παρουσιασθούν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι απόψεις και τα αιτήματά της, ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2015. Στη συνάντηση, από την πλευρά της ΚΕΔΕ συμμετείχαν επίσης ο α΄ αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης, ο γενικός γραμματέας Γ. Μουράτογλου και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Α. Κοιμήση.

Ο κ. Πατούλης ζήτησε να αποσαφηνισθεί πόσα ακριβώς χρήματα θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση α' βαθμού, αφού -όπως είπε- η πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό για 2.947 εκατ. ευρώ στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης (α' και β' βαθμού) «δημιουργεί σύγχυση κι ανησυχία». Επισήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύσει τους δήμους, και αυτό να φανεί στον προϋπολογισμό του 2015. Όπως είπε, οι δήμοι «θα πρέπει να επιδοκιμαστούν έμπρακτα για τη συμβολή τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία οικονομικών πλεονασμάτων».

Ο κ. Πατούλης επέστησε την προσοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο γεγονός ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο η ομαλή λειτουργία των δήμων, με μέτρα που θα έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Προσέθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους δήμους που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες.

Τα αιτήματα της ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ ζητά να παράσχει η Πολιτεία στους δήμους τους κατοχυρωμένους πόρους (Ν.3852) χωρίς περικοπές. Ζητά αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.

Επίσης, ζητά να διατεθούν 2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους, με τελικούς δικαιούχους τους δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και τους δήμους. Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών και υπηρεσιών. Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους, από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των φθορών που έχουν προκληθεί λόγω της κατάργησης των σχολικών φυλάκων.

Επιπλέον, ζητά την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους δήμους, την πρόσληψη ειδικών συνεργατών και ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων, την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους και την κάλυψη εξόδων μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς δήμους.

Αύριο, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Σταϊκούρα, ώστε να αποτιμηθεί το δημοσιονομικό κόστος για την ικανοποίηση των αιτημάτων της και στη συνέχεια να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό.

Σχετικές ειδήσεις