H έξοδος από το μνημόνιο στο τραπέζι του Eurogroup
Σε εξέλιξη είναι το Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει σε έξοδο από το μνημόνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις βάσεις στις οποίες θα στηριχτεί η χώρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης.
Επί τάπητος τίθεται η απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο και η ασφαλής έξοδος στις αγορές. O επικεφαλής της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι «όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της ευρωζώνης, να βοηθήσει». «Αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο» υπογράμμισε.
Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει την επιστροφή των κεφαλαίων ύψους 11,4 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σήμερα στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τη μορφή ομολόγων στον EFSF, ενώ η Ελλάδα θα κάνει χρήση μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τον ESM.
Το δεύτερο αφήνει τα 11,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται τώρα στο ΤΧΣ και πέραν του 2014, ενώ θα επιτραπεί αυτά τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα απαιτηθούν περίπου τρεις εβδομάδες.
Το τρίτο προβλέπει την επέκταση του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από 6 μέχρι και 15 μήνες, με στόχο να έχει περισσότερο χρόνο η χώρα ώστε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να λάβει την τελευταία δόση από το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ, υπογράμμισε ότι την ανάγκη να βρεθεί «καθαρή λύση» για την Ελλάδα. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στην τελευταία τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται «καθαρές λύσεις».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις με την τρόικα και με διάφορους άλλους θεσμούς. «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα, αλλά μη με ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε» είπε ο Χ. Σέλινγκ και πρόσθεσε ότι αναμένει την ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πρόταση που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε, τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει με τους υπάρχοντες πόρους και όχι με νέους.
Ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή μας» δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπάν.