Οι βιομηχανικοί καταναλωτές για το κόστος ρεύματος

Στο επίπεδο των βασικών ανταγωνιστών της ελληνικής βιομηχανίας θα πέσουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, με την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα μα τα στοιχεία που προκύπτουν από σημερινή παρουσίαση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Οι βιομηχανικοί καταναλωτές για το κόστος ρεύματος
2'

Η διακοψιμότητα, που εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες της ΕΕ οδηγεί σε εκπτώσεις για τους μεγάλους καταναλωτές, με αντάλλαγμα τη δυνατότητα του Διαχειριστή να μειώνει ή να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μετά από προειδοποίηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη του οικείου Roland Berger που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΒΙΚΕΝ, το μέσο κόστος του ρεύματος για βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας διαμορφώνεται στην Ελλάδα στα 62 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 48 ευρώ στην Ισπανία, 52 στην Ιταλία και 48 στη Γερμανία.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η διακοψιμότητα στις χώρες αυτές οδήγησε σε μείωση του κόστους κατά 6-12 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτι που αν επαναληφθεί και στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η μέση τιμή του ρεύματος για βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας στην Ελλάδα είναι 66 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι χαμηλότερη από τις άλλες τρεις χώρες (77 στην Ισπανία, 97 στη Γερμανία και 116 στην Ιταλία ), ωστόσο η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν λαμβάνει υπόψη τις εκπτώσεις που παρέχουν στη βιομηχανία οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες (μειώσεις ή απαλλαγές από τα τέλη για τις ανανεώσιμες πηγές, χαμηλότεροι φόροι, κ.α.).

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κων/νος Κουκλέλης επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθούν και το 2015 οι εκπτώσεις στα τιμολόγια που εφαρμόστηκαν εφέτος με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ και να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας. Επίσης, να μειωθεί το μη ενεργειακό κόστος (φόροι, τέλη, κλπ), να ισχύσει η δυνατότητα εικονικών εισαγωγών και να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το υψηλό κόστος ενέργειας σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της εσωτερικής ζήτησης και το υψηλό κόστος χρήματος οδήγησαν σε εξαφάνιση του κλάδου της κεραμικής, ενώ ισχυρά πλήγματα δέχθηκαν χαλυβουργία και τσιμεντοβιομηχανία. Πέρα από τις παραγωγικές μονάδες που έκλεισαν, πολλές λειτουργούν στο 20-30% της δυναμικότητάς τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή