Πλήρη στήριξη σε Γιούνκερ από τα κόμματα της Ευρωβουλής
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις (Tax Ruling) εφαρμόζονται σε 22 κράτη-μέλη. «Τέτοιες συμφωνίες λαμβάνουν χώρα ακριβώς επειδή οι φορολογικές βάσεις είναι διαφορετικές», υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ. Όπως είπε, η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της έλλειψης της φορολογικής εναρμόνισης στην ΕΕ και επανέλαβε τη δέσμευση της Επιτροπής να καταπολεμήσει την φοροαποφυγή και να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης στην ΕΕ. Όπως είπε, η Επιτροπή θα προτείνει νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών-μελών, για φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις.
Σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε η Επιτροπή για το θέμα της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών στο Λουξεμβούργο και σε άλλα κράτη-μέλη, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία «σύγκρουση συμφερόντων», καθώς όπως είπε, η αρμόδια Επίτροπος ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, είναι ανεξάρτητη.
«Έχω καθήκον να κρατήσω στάση αποχής κατά τη διάρκεια των ερευνών που γίνονται στο Λουξεμβούργο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Λαμβάνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της πολιτικής του ομάδας προς την Επιτροπή και τον πρόεδρο Γιούνκερ, λέγοντας ότι το φαινόμενο της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων δεν είναι καινούριο και δεν παρουσιάζεται μόνο στο Λουξεμβούργο, αλλά και σε άλλες χώρες. Επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν την ακεραιότητα του νέου Προέδρου της Επιτροπής, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να δώσουν την εικόνα μιας αποτυχημένης Ευρώπης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα ο οποίος τόνισε ότι «το χειρότερο είναι πως οι πολυεθνικές εταιρείες που στην πλειοψηφία τους δεν πληρώνουν φόρους, το κάνουν χωρίς να παραβιάζουν κανένα ευρωπαϊκό νόμο. Θα πρέπει να αλλάξει αυτή η νομοθεσία και αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ξεριζωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τζ. Πιτέλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της πολιτικής του ομάδας στον πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ, και στην Επιτροπή ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που προτείνει. Μεταξύ άλλων, πρότεινε η Επιτροπή να υιοθετήσει σαφή ορισμό για το τι συνιστά φορολογικό παράδεισο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις «ύποπτες» φορολογικές συμφωνίες όπως τα «tax rulings».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ ζήτησε να επισπευσθεί η έρευνα της Επιτροπής σχετικά με τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων στα κράτη-μέλη, ώστε ως το τέλος του έτους να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της. Τάχθηκε υπέρ των προτάσεων Γιούνκερ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά είπε ότι δε συμφωνεί με την «πλήρη» εναρμόνιση της φορολογίας στην ΕΕ.
Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), καθώς και οι ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν ζήτησαν την παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE) που κατέχει 52 έδρες στην ευρωβουλή επιχειρεί να συγκεντρώσει τις 76 υπογραφές ευρωβουλευτών που χρειάζονται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου της Επιτροπής.