Αυτά είναι τα μέτρα που ζητά η τρόικα
Λύση στο αδιέξοδο για να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα αναζητά εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση.
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, η Αθήνα οδηγείται σε οπισθοχώρηση και οι «κόκκινες γραμμές» αρχίζουν να ξεθωριάζουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι «στοχευμένες προτάσεις που να μην έχουν βαριές επιπτώσεις στους πολίτες». Υπό αυτό το πρίσμα δείχνει πρόθυμη να δεχθεί την αύξηση του υφιστάμενου ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στη διαμονή σε ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8,5%, καθώς και αλλαγές συνταξιοδοτικών ορίων για νέους κάτω των 40 ετών.
Στο θέμα του ΦΠΑ εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της αύξησης του μειωμένου κατά 30% συντελεστή στα νησιά.
Να σημειωθεί ότι συντελεστής ΦΠΑ 6,5% επιβάλλεται σήμερα μεταξύ άλλων σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επιβάρυνση κρίσιμων για τους πολίτες προϊόντων (όπως τα φάρμακα) και γι' αυτό επικρατέστερο σενάριο είναι να κληθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος να σηκώσει το βάρος μαζί με τα βιβλίο και τα εισιτήρια θεάτρου.
Όσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχονται να αλλάξει κάτι τώρα, αφού η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε (εις διπλούν μάλιστα) στη Βουλή. Κυβερνητικοί κύκλοι όμως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων για το 2015.
Αναφορικά με το μισθολόγιο του Δημοσίου η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, το προωθεί σε δύο δόσεις. Μια από την 1η Ιανουαρίου 2015 με την οποία θα μπαίνει ψαλίδι στην «προσωπική διαφορά» των εργαζομένων μόνο στο υπουργείο Οικονομικών και μια από την 1η Ιουλίου του 2015, οπότε θα καθιερώνεται ο «δόκιμος μισθός» για νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους.
Οι ελληνικές προτάσεις είναι προγραμματισμένο να σταλούν στην τρόικα το αργότερο έως το μεσημέρι του Σαββάτου.
Η τρόικα διαμήνυσε ότι «μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος».