Δίνουν τα όρια ηλικίας, έρχονται οριζόντιες μειώσεις...
του Ανδρέα Πετρόπουλου
1. Να αποφύγει την οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων που απαιτεί η τρόικα με την θεσμοθέτηση «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» ή αλλαγής συντελεστών για τις κύριες συντάξεις, (η ρήτρα προβλέπεται ήδη για τις επικουρικές) και να μεταθέσει τις συνολικές απαιτήσεις της για το Ασφαλιστικό για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Η πρόταση που εστάλη για σταδιακή αύξηση όλων των ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου να «κλείσουν» οι πόρτες εξόδου πριν το 62ο και 67ο έτος της ηλικίας - μέτρο που αλλάζει τον προγραμματισμό συνταξιοδότησης 300.000 ασφαλισμένων - όσο και αυτή για δραστική περικοπή του ΕΚΑΣ, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα υποχώρησης, μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν είναι αρκετό για τους δανειστές.
Η τρόικα ζητάει, όπως έχει αναφέρει εδώ ένα μήνα το newsbomb, άμεση περικοπή της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης (προκειμένου να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού) μέσω της αλλαγής των συντελεστών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των συντάξεων από το 2015 και μετά, αλλά και μειώσεις και στα κατώτερα όρια συντάξεων, με περικοπή του μη ανταποδοτικού ποσού που θα ρίξει τις αποδοχές των πλέον αδύναμων στα 340 ευρώ. Με άλλα λόγια ζητάει πλήρη αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Νόμου (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) που ψηφίστηκε το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο και η εφαρμογή του προβλέπεται από την 1.1.2015.
2. Με δεδομένο το τεράστιο πολιτικό κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστικής περικοπής του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση, σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης της τρόικα θα επιχειρήσει είτε να εντάξει τα συγκεκριμένα μέτρα (μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ) στην ψήφιση του προϋπολογισμού, εκβιάζοντας έτσι τους βουλευτές της πλειοψηφίας με πτώση της κυβέρνησης, είτε να τα «περάσει» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) παρακάμπτοντας έτσι τη Βουλή.
«Κρυφές» και φανερές μειώσεις
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν γίνει αποδεκτή η υποχώρηση της κυβέρνησης, τα μέτρα κρύβουν πολλές παγίδες, αλλά κυρίως επιχειρείται να κρυφτεί ότι συνεπάγονται και μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Και αυτό γιατί:
*Οι ενοποιήσεις ταμείων, με την διαμόρφωση του ΙΚΑ σε ένα «υπέρ- ταμείο» στο οποίο θα μεταφερθούν οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, συνεπάγεται μείωση των κύριων συντάξεων μέχρι και 30% για ασφαλισμένους και συνταξιούχους των λεγόμενων ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ, Τράπεζες), αλλά και ταυτόχρονα δραματική συρρίκνωση έως εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών.
*Οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών που περιλαμβάνει επανεξέταση του καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, θα έχει επιπτώσεις και στις συντάξιμες αποδοχές για όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν και μείνουν «εκτός λίστας», πέρα βέβαια από την επιβάρυνση στα όρια ηλικίας.
*Οι απώλειες στο ΕΚΑΣ θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Θα υπάρξει νέος μαθηματικός τύπος για την καταβολή του επιδόματος, καθώς εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες (όπως είναι τα έτη ασφάλισης).
*Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει, όπως ήδη αναφέραμε το θέμα των συντελεστών με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξεις από το 2015 και μετά. Η τρόικα έχει ζητήσει αλλαγές, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να αποφύγει αυτό το θέμα, γνωρίζοντας πως τυχόν αναπροσαρμογή των συντελεστών θα άνοιγε θέμα μειώσεων στις νέες συντάξεις μέχρι και 20%.