Έφτασε η απάντηση της τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση
Αργά τα ξημερώματα της Τετάρτης (03/12/2014) έφτασε με καθυστέρηση με e-mail η απάντηση της τρόικας, η οποία φαίνεται ότι δεν μένει ικανοποιημένη από τα μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, στην απάντησή τους οι δανειστές κάνουν λόγο για επιμέρους διευκρινίσεις στα δημοσιονομικά που είχε προτείνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ ζητά περαιτέρω δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πέμπτη αξιολόγηση.
Η αδιαλλαξία της τρόικας προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς παρά τα σκληρά νέα μέτρα που δέχθηκε να υιοθετήσει η κυβέρνηση, οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (02/12/2014) ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόνιζε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε παράλογες δεσμεύσεις», ενώ την ίδια ώρα από το Μαξίμου διέρρεαν ότι το e-mail που είχαν αποστείλει στην τρόικα με μέτρα - υλοποιήσιμα και εφεδρικά σε περίπτωση αστοχιών - ύψους 2 δισ. ευρώ αποτελούσε το μάξιμουμ που μπορεί να φτάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Έντονη πλέον είναι η ανησυχία είναι μήπως σε ΔΝΤ, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η παράταση κατά ένα εξάμηνο του προγράμματος.
Τα μέτρα που είχε προτείνει το υπουργείο Οικονομικών
Στο email η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα νέα μέτρα 1+1 δισ. ευρώ για το 2015 σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την επιστροφή των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη αναγνωρίσει μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έχει συμφωνήσει και σε πρόσθετες παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εάν διαπιστωθεί τον Ιούλιο του 2015 η ύπαρξη αντίστοιχου δημοσιονομικού κενού στο προϋπολογισμό.
Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με την επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα του 2014 (400 εκατ. ευρώ), την αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και αλκοόλ (500 εκατ. ευρώ), την αύξηση και επέκταση του φόρου πολυτελείας (100 εκατ. ευρώ).