Reuters: Η Τρόικα επιμένει για 6μηνη παράταση μνημονίου
Ουσιαστικά, στο αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας με την έναρξη των εργασιών του Euroworking Group, η Τρόικα δίνει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση Σαμαρά. Και αυτό, διότι στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να πάρει τα όποια μέτρα προτείνονται τον Ιούνιο του 2015 και μόνο εφόσον δεν έχουν εκπληρωθει οι στόχοι, οι δανειστές απαντούν με επέκταση του μνημονίου, ώστε να είναι απόλυτος ο έλεγχός τους στην Ελλάδα.
Και αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί στο Eurogroup της Δευτέρας με το επίσημο έγγραφο των δανειστών, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει πως «διαπραγματεύεται και... αντιστέκεται» θα πέσουν πανηγυρικά στο κενό και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters και έχει συνταχθεί από τους τροϊκανούς τονίζονται μεταξύ άλλων: «Aν και ο στόχος της τεχνικής παράτασης είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις τον Ιανουάριο του 2015, αυτή η διαδικασία δύναται να διαρκέσει για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων εξαιτίας πιθανών εμπλοκών στο δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, μια παράταση ως τα μέσα του 2015 μοιάζει ως η πλέον κατάλληλη επιλογή, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ως τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον EFSF και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή (ECCL) πριν το τέλος Ιανουαρίου».
Οσα καταγράφονται στο έγγραφο φαίνεται πως αποτελούν την κοινή γραμμή τροϊκανών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που σημαίνει ότι η τεχνική παράταση της εφαρμογής του μνημονίου από την Ελλάδα είναι πλέον μη αναπόφευκτη. Παρ' όλα αυτά, στην Αθήνα στελέχη του Μαξίμου επιμένουν πως από την ελληνική πλευρά δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα παράτασης της διαδικασίας, με τον Αντώνη Σαμαρά να παραμένει πιστός σε όσα δήλωσε στη διάρκεια του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Αίσθηση, τέλος, προκαλεί το γεγονός της πρόβλεψης στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters, ακόμα και του ενδεχόμενου να μετατραπούν από την πλευρά του ΔΝΤ, τα υπόλοιπα των κεφαλαίων που έχει να δανείσει προς την Ελλάδα, σε προληπτική πιστωτική γραμμή. Όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο η τρόικα θα επιδιώξει να τα... πάρει όλα στη διαπραγμάτευση, απαιτώντας νέα μέτρα και την ολοκλήρωση του συνόλου των προαποφασισμένων μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά της η ομάδα εργασίας του Εurogroup Working Group (EWG), τόνισε και εκείνη την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ως τις 14 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τα εξής:
«Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης στην Ελλάδα. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, ίσως απαιτηθεί, μία βραχυχρόνια τεχνική παράταση».
Επίσης οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα υπάρχει πολύ καθαρή εικόνα για το πού πάμε, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία απόφαση».