«Τελειώνετε με τον Πρόεδρο να υπογράψουμε πρόγραμμα»
Με συνεντεύξεις τους οι επικεφαλής του Euroworking Group και του ESM «δείχνουν» στην κυβέρνηση με τον πιο κυνικό τρόπο το δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας.
Η εντολή που στέλνουν όλες οι πλευρές (ΔΝΤ, Βερολίνο και Ε.Ε.) προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη: «τελειώνετε με την εκλογή ΠτΔ να πάμε σε νέο πρόγραμμα και νέα συμφωνία». Όσο κι αν κάποιοι αρνούνται να το αποδεχθούν, οι δανειστές θεωρούν ότι το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την πολιτική αστάθεια.
Άλλωστε το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων το έθεσε ξεκάθαρα και ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, με συνέντευξή του στην Real News. Όπως είπε στην εφημερίδα εάν δεν υπάρχει η βούληση για νομοθέτηση πριν από την εκλογή Προέδρου τότε θα πρέπει να ζητήσει περισσότερο χρόνο παράτασης η κυβέρνηση, αλλά σημειώνει: «Εμείς ξέρουμε, απ΄ ό,τι βλέπουμε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Τονίζει ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία γιατί δεν συμφέρει καμία πλευρά, ενώ στην ερώτηση αν είναι δυνατό να μείνει η χώρα με κενό προγράμματος αναφέρει: «Ξέρετε τι γράφει στο μετρό στο Λονδίνο; Mind the gap (προσοχή στο κενό)».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κλάους Ρεγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, ο οποίος σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ξεκαθαρίζει ότι οι πιστωτές δεν θα κάνουν εκπτώσεις για την Ελλάδα και ότι δεν έχει καμία σημασία ποιος κυβερνά τη χώρα.
Εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης καθιστά σαφές ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να κάνουν παραχωρήσεις στη ελληνική κυβέρνηση ακόμη και αν αυτό θα οδηγούσε στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Όπως χαρακτηριστικά λέει, το Eurogroup γνωρίζει τη σχετική πολιτική συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα «όμως οι κανόνες ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν αποκλείει σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα «ορισμένες αναπροσαρμογές, χωρίς όμως να αμφισβητηθούν οι στόχοι του προγράμματος».
Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες να επισπεύσει τις διαδικασίες της εκλογής προέδρου ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο του 2015.
Θα ζητήσει ο Σαμαράς επίσπευση των διαδικασιών;
Δεν αποκλείεται μάλιστα, ακόμα και σήμερα το βράδυ (7/12/2014) ο Αντώνης Σαμαράς να ανακοινώσει αυτή την απόφαση από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Να πει δηλαδή ότι «προκειμένου να προλάβουμε τις ημερομηνίες, ξεκινάμε ένα μήνα νωρίτερα τις διαδικασίες για την εκλογή νέου ΠτΔ».
Μια τέτοια εξέλιξη θα επισπεύσει όλες τις πολιτικές εξελίξεις, αφού μέσα στα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχει κλείσει το «σαφάρι» της συγκέντρωσης των 180 βουλευτών και θα πρέπει να έχει κλειδώσει το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Προς το παρόν τα ονόματα που βρίσκονται στις πρώτες επιλογές του Μαξίμου είναι οι: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Σταύρος Δήμας και Παναγιώτης Πικραμμένος, αν και για τον τελευταίο υπάρχει ένα ζήτημα, αφού όπως πολλοί υποστηρίζουν η υποψηφιότητά του είναι κάτι που προωθείται εντόνως από το… εξωτερικό, κάτι που πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ακόμα κι αν η παρούσα κυβέρνηση εκλέξει ΠτΔ, το μεγάλο αγκάθι θα είναι η ψήφιση των μέτρων και της νέας συμφωνίας από την παρούσα Βουλή κάτι που κρίνεται από δύσκολο έως αδύνατο…