Λευκά Χριστούγεννα, άδεια μαγαζιά
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Συνεπώς η παρουσίαση της μελέτης της PwC για την αγοραστική δύναμη, που πραγματοποιήθηκε χθες είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα: Από τα 627 ευρώ κατά κεφαλή δαπάνη το 2007, πέρυσι κατρακύλησε στα 233 ευρώ. Μειώθηκε, δηλαδή, κατά 63% σχεδόν. Και οι φετινές γιορτές ίσως είναι το παρακάτω σκαλί στην κατάρρευση της ζήτησης. Αυτό απεικόνισε ανάγλυφα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, που αναφερόμενος στις προβλέψεις του για τη φετινή κίνηση στις γιορτές, είπε για τους καταστηματάρχες: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».
Και τι να φοβηθεί; Τα μαγαζιά είναι κατά κανόνα άδεια, η φορολογία άγρια, ενώ οι διορθώσεις των στρεβλώσεων της αγοράς που προωθήθηκαν την περίοδο Ιούλιος 2012- Ιούνιος 2014 δεν έχουν ωριμάσει στην καθημερινότητα του πολίτη. Τα καταστήματα δεν έχουν καταφέρει να περιστείλυον σημαντικά τα έξοδά τους και το διακύβευμα για τους εμπόρους δεν είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών τους, αλλά η αποφυγή του λουκέτου. Έμαθαν, δηλαδή, στα δύσκολα. Και δύσκολα θα περάσουν και τις φετινές γιορτές.
Αυτή, βέβαια, είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι παρά τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, τα νέα χαμηλά που καταγράφηκαν στα περυσινά Χριστούγεννα είναι οριακά πάνω από το αντίστοιχο επίπεδο της Ισπανίας (228 ευρώ) και αρκετά πιο χαμηλά από της Πορτογαλίας, που κινείται στα 442 ευρώ. Δηλαδή οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (εξαιρείται η Ιταλία που ο σχετικός δείκτης είναι στα 572 ευρώ) μαστίζονται από πρωτοφανή κρίση, που οδηγεί τη ζήτηση σε κατάρρευση. Οι αριστεροί θα βαπτίσουν αυτή την παρατήρηση «καπιταλιστική αδικία». Οι νεοφιλελεύθεροι από την πλευρά τους «εξορθολογισμό».
Είτε το ένα συμβαίνει, είτε το άλλο, είτε και τα δυο, το βέβαιο είναι ότι κάθε Χριστούγεννα είναι πιο γκρίζα από τα προηγούμενα...