Η αγορά ρίχνει... μαύρο στην αβεβαιότητα
Οι τάσεις και οι αντιστάσεις στις επερχόμενες εξελίξεις
Με όλες τους τις δυνάμεις πιέζουν οι επιχειρηματίες και οι οικονομικοί κύκλοι της χώρας τον Πρωθυπουργό να αναζητήσει λύσεις ακόμη και υπερβατικές ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εκλογών και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης. Με παρεμβάσεις επώνυμες, άρθρα, συνεντεύξεις τύπου και παρουσίαση των κινδύνων που έρχονται έχουν ταχθεί απροκάλυπτα σε έναν αγώνα για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης του οικονομικού προγράμματος και την εξασφάλιση των προγραμματισμένων χρηματοδοτήσεων.
Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων ...περιλαμβάνουν τα πάντα, από πιέσεις σε βουλευτές μέχρι άνοιγμα της γκάμας των κινήσεων του Πρωθυπουργού σε νέες επιλογές. Η πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ακόμη και η απευθείας συνεννόηση με τον κ.Τσίπρα για μια συγκυβέρνηση προς αποφυγή των εκλογών είναι μεταξύ των ιδεών που ακούγονται προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ανατροπών με απρόβλεπτες συνέπειες.
Προτάσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες έρχονται από κάθε πλευρά, από επιχειρηματικά και οικονομικά λόμπυ που ανησυχούν για την επόμενη μέρα και για τις επιπτώσεις των αλλαγών που μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή πορείας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό μια πρόταση αφορά είτε μια νέα υποψηφιότητα για την τρίτη ψηφοφορία του Προέδρου ώστε να δικαιολογηθεί η συγκέντρωση μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών από ΑΝΕΛ κα ΔΗΜΑΡ, ενώ υπάρχει και πρόταση που κάνει λόγο για άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα συγκυβέρνηση.
Σοβαρές ανησυχίες και έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις εκφράζει ο τουριστικός κλάδος όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, ο οποίος την Τρίτη θα δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου.
Γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση : «Ενόψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 Συνέντευξη Τύπου παρουσία των Μελών ΔΣ του ΣΕΤΕ, των Επίτιμων Προέδρων του Συνδέσμου καθώς και των Προέδρων των πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων – μελών, με θέμα τις πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και στον τουρισμό της από την έκρυθμη πολιτική κατάσταση και τους τρόπους αντίδρασης.
Η καθιερωμένη συνάντησή μας για ανταλλαγή απόψεων και ευχών, ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ.» Θυμίζουμε πως στις αρχές της εβδομάδας -και πριν αποφασίσει η κυβέρνηση να κινήσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας- ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του ΣΕΤΕ και είχε εκφράσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό.
Το κλίμα ανησυχίας επιδείνωσε την Παρασκευή το απόγευμα η δημοσιοποίηση της ανάλυσης της Moodys με αποτέλεσμα να επιστρέψει στις απώλειες ο Γενικός Δείκτης που κινούταν με θετικό πρόσιμο στην αρχή της συνεδρίασης. Η Moodys σημείωσε ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα είναι ένα πιστωτικά αρνητικό (credit negative) γεγονός, θα είναι καθώς θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.
Επίσης σημειώνει ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα περιορίζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και αυξάνουν τα ρίσκα ρευστότητας και χρηματοδότησης για τη χώρα, σημειώνει. Επιπλέον, οι πολιτικές εξελίξεις μειώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θέτουν ρίσκα χρηματοδότησης και ρευστότητας, δεδομένης της εκτίμησης για χρηματοδοτικές ανάγκες πλέον των 20 δισ. ευρώ το 2015.
Στο ίδιο πλαίσιο αναλυτές της Goldman Sachs, σημειώνουν ότι «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι πιέσεις των αγορών δεν συνδέονται ούτε με τη διαδικασία των εκλογών ούτε με το ενδεχόμενο να αλλάξει η κυβέρνηση. Συνδέονται με τον κίνδυνο να υπάρξει ασυνέχεια σε επίπεδο εφαρμοζόμενης πολιτικής, καθώς και με τον κίνδυνο μιας σοβαρής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της. Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs θεωρούν ότι τα περιθώρια της Ελλάδας να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί είναι πολύ περιορισμένα. Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα οδηγούσε σε διακοπή της επίσημης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα».
Ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο προκαλούν οι δηλώσεις για επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ από την επόμενη Βουλή όπως και οι δηλώσεις για παύση των αποκρατικοποιήσεων, όπως και οι δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη –βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ- που ανέφερε ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο που θα κάνει, θα είναι να τερματίσει την ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, διότι τίποτε από όλα αυτά δεν μπορείς να κάνεις αν δεν έχεις υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ».
Όπως σημειώνει η Alpha Bank στην «Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά την χώρα. Ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει την σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα ανακάμψουν στον βαθμό που υποχωρήσει η αβεβαιότητα για το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής».
Στην εβδομαδιαία της ανάλυση η τράπεζα χαρακτηρίζει «σπασμωδική» την πρώτη αντίδραση των αγορών και την αποδίδει στο ότι ξαφνικά τέθηκε σε αμφισβήτηση η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Ιδιαίτερα, αυξήθηκε σημαντικά η αβεβαιότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα καθώς, αντί να υπάρξει συμφωνία προς το τέλος του 2014, τώρα αυτό μετατίθεται για το τέλος Φεβρουαρίου 2015, ημερομηνία εξαιρετικά αβέβαιη. Προβλέπουν μάλιστα ότι «στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, όχι μόνον τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ιδίως εάν οι εκλογές χρειασθεί να επαναληφθούν, αλλά θεωρείται πλέον δεδομένο ότι, σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, οι διαπραγματεύσεις θα είναι παρατεταμένες και θα χαρακτηρίζονται από εξαιρετική δυστοκία».
Την ανάγκη μιας προσπάθειας συναίνεσης επισημαίνει και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας, ο οποίος δηλώνει « η συναίνεση σήμερα είναι εθνικά ωφέλιμη όσο ποτέ. Εμείς, ως κοινωνικοί εταίροι, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία: να αφήσουμε την καχυποψία στην άκρη. Να τολμήσουμε να στείλουμε στην κοινωνία και στα κόμματα ένα μήνυμα συνεννόησης και συναίνεσης». Όπως σημείωσε «Αντιλαμβανόμαστε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όμως η οικονομική ζωή μιας χώρας σε ύφεση μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε αδιέξοδο όταν χάνονται ευκαιρίες και επικρατούν κομματικές προτεραιότητες» σημείωσε.
«Αν οδηγηθούμε σε εκλογές, τότε μια νέα - εκ των πραγμάτων - κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους δανειστές. Στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα ξαναζήσουν την ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που με τόσο κόπο αγωνιστήκαμε να αφήσουμε πίσω».
Ο κ. Μάριος Κυριάκου, Πρόεδρος KPMG σχολιάζοντας την πτώση στο Χρηματιστήριο την εβδομάδα που πέρασε τόνισε «Οι επενδυτές δεν θέλουν να χάνουν και γι αυτό αποεπενδύουν όταν το περιβάλλον είναι αβέβαιο. Αν δεν βγάλουμε Πρόεδρο το Χρηματιστήριο θα βρεθεί σημαντικά πιο κάτω. Ο φόβος είναι αρκετός να φέρει τη χρεοκοπία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες. Από το φόβο της αβεβαιότητας και μόνο μπορούμε να καταστραφούμε γιατί απλά μπορεί να πάνε όλοι να τραβήξουν καταθέσεις όπως το 2012. Από το ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται φωνές που λένε ότι δεν χρειάζεται ισοσκελισμένος ισολογισμός, δεν θα πληρώνουν τόκους. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν θα δανείζονται και άρα ή μείωση δαπανών ή αύξηση εσόδων από φόρους ή καταθέσεις. Και αυτός είναι άλλος ένας φόβος των επενδυτών που μπορεί να αδειάσει τις τράπεζες πριν δοθεί στο ΣΥΡΙΖΑ η ευκαιρία να το κάνει. Σε αυτό το κλίμα δεν ξέρω καν αν θα προλάβουμε να πάμε σε εκλογές....»