Reuters: Μικρή πιθανότητα να προκαλέσει η Ελλάδα νέα κρίση
Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η ευρωζώνη, λόγω της Ελλάδας, κινδυνεύει με αβέβαιη πτώση για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους.
Πέντε χρόνια μετά την πυροδότηση της κρίσης χρέους, η Ελλάδα εμφανίζεται και πάλι ως απειλή για την επιβίωση του ευρώ και έχει ξανά τη δυναμική να ταρακουνήσει ολόκληρη την ευρωζώνη.
Όπως γράφει το Reuters στο άρθρο: «Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με την αύξηση στο κόστος δανεισμού, αλλά στην υποστήριξη μαχητικών πολιτικών κομμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σχεδόν το 90% του ελληνικού χρέους είναι πλέον στην κατοχή των επίσημων πιστωτών και μετά την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού ελληνικού χρέους, το 2012, ουδείς πλέον μιλάει για έναν καινούργιο γύρο που θα περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα».
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ: «Ούτε ένα λεπτό δεν πίστεψα πως η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μια ακόμη μεγάλη κρίση. Οτιδήποτε συμβεί θα έχει να κάνει με την Ευρωζώνη και όχι με ιδιώτες επενδυτές».
Με τα σημάδια της κρίσης του 2010 να είναι ακόμη νωπά στις σκέψεις των Ευρωπαίους ιθυνόντων, έχουν πλέον ελαχιστοποιηθεί οι κίνδυνοι διάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες, πέραν της Ελλάδας. Το ισχυρότερο δίχτυ ασφαλείας προσφέρει η ΕΚΤ, σύμφωνα με το άρθρο, και ο Μάριο Ντράγκι.
«Το ό,τι χρειαστεί του προέδρου της ΕΚΤ, είναι κάτι ισχυρό. Δεν θα αμφισβητηθεί από τις αγορές εάν πάει κάτι στραβά στην Ελλάδα», τονίζει ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Ωστόσο η αβεβαιότητα μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι υψηλή, διότι εάν η Αθήνα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να χάσει την εξουσία δίνοντάς την στο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Πάντως, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιθυμούν η Ελλάδα να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει τελικά να τους αποπληρώσει.
Αναλυτές και στελέχη της Ευρωζώνης σημειώνουν πως τα σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ θα «ωριμάσουν» μόλις αναλάβει την εξουσία, ωστόσο όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση, αυτομάτως αυτό θα δώσει ώθηση και σε άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (δεξιών ή αριστερών αποχρώσεων) σε όλη την Ευρώπη.