Στα τάρταρα το ρούβλι, φόβοι για ντόμινο
Παγερά αδιάφορη παρέμεινε η αγορά συναλλάγματος στην προσπάθεια της Μόσχας να στηρίξει το καταρρέον ρούβλι. Παρά την τεράστια αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης χθες, Τρίτη, 16/12 και τη σημερινή ένεση ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, και πάλι το ρούβλι κατέγραφε πτώση 1,6% έναντι του δολαρίου, διαμορφώνοντας την ισοτιμία στα 0,6858 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Η κεντρική τράπεζα στη Μόσχα, ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 17% από 10,5% με άμεση ισχύ. Στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης RTS με ονομαστική αξία σε δολάρια, καταρρέει με ελεύθερη πτώση 15%.
Η Ρωσία πλήττεται πολύ από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κι αυτό αποτυπώνεται στην πορεία του νομίσματός της. Όπως αναφέρουν οι Financial Τimes, γενικότερα τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών πιέζονται και κλίνουν προς το ντόμινο, με το ρούβλι να δίνει τον τόνο της πτώσης. Από κοντά και η λίρα Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η γειτονική μας χώρα δεν πλήττεται από την πτώση του πετρελαίου.
Η Βραζιλία, από την άλλη, αν και είναι μεγάλος εξαγωγέας, δεν περιλαμβάνει το πετρέλαιο σας εξαγώγιμα προϊόντα, συνεπώς το ρεάλ δεν πιέζεται όπως θα ανέμενε κανείς. Αντίθετα η ναΐρα, το εθνικό νόμισμα της Νιγηρίας, μεγάλης εξαγωγικής δύναμης στο πετρέλαιο, κατρακυλάει στις διεθνείς αγορές.
Παραδόξως, η Ινδία, που επωφελείται από το φθηνό πετρέλαιο βλέπει τη ρουπία να κατρακυλά, όπως επίσης και η ρουπία της Ινδονησίας. Πιέζεται επίσης το ραντ της Νότιας Αφρικής και το ζλότι της Πολωνίας.