OPEC: Πετρέλαιο στα 20 δολάρια και... όποιος αντέξει!
Τα τύμπανα του πολέμου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου κρούει ο OPEC, καθώς ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ακόμα και αν η τιμή πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στο Middle East Economic Survey (MEES), ο κ. Naimi δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου στον Αραβικό Κόλπο θα είναι σε θέση να αντέξουν μια μακρά περίοδο χαμηλών τιμών του αργού, κυρίως επειδή το κόστος παραγωγής ήταν πολύ χαμηλό - μόλις 4 με 5 δολάρια περίπου το βαρέλι.
Δήλωσε ωστόσο ότι ο πόνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος για άλλες πετρελαϊκές περιοχές, όπως τα ανοιχτά της Βραζιλίας, η δυτική Αφρική και η Αρκτική, όπου το κόστος είναι πολύ υψηλότερο.
«Έτσι αργά ή γρήγορα, όσο κι αν αντέξουν, τελικά οι οικονομικές τους συνθήκες θα περιορίσουν την παραγωγή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι οι χώρες με παραγωγή υψηλής αποδοτικότητας είναι αυτές που αξίζουν μερίδιο της αγοράς. Αν η τιμή πέφτει, πέφτει... Άλλοι θα ζημιωθούν πολύ πριν αισθανθούμε εμείς πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Naimi.
Ο de facto ηγέτης του καρτέλ, σύμφωνα με τους Financial Times, αποκάλυψε έτσι τη μεταστροφή στρατηγικής που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.
Για πρώτη φορά ο OPEC εγκαταλείπει την παραδοσιακή στρατηγική του να κρατά τις τιμές ψηλά, περιορίζοντας την παραγωγή πετρελαίου, αντικαθιστώντας τη με τη νέα πολιτική που προβλέπει την προάσπιση του μεριδίου αγοράς του καρτέλ με κάθε κόστος.
«Οι παραγωγοί του OPEC», λέει, «δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν την παραγωγή όποια κι αν είναι η τιμή... Είτε πέσει στα 20 δολάρια, είτε στα 40, στα 50 ή στα 60 δολάρια, είναι άσχετο,» δήλωσε, τονίζοντας επίσης ότι ο πλανήτης μπορεί να μην ξαναδεί ποτέ το πετρέλαιο στα $100.
Ο κ. Naimi δήλωσε επίσης ότι, αν το βασίλειο μείωνε την παραγωγή του «η τιμή θα ανέβαινε και οι Ρώσοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Αμερικανοί, θα έπαιρναν το δικό μου μερίδιο».
Πρόκειται για μια «θεμελιώδη μεταβολή» στην στρατηγική του OPEC, που είναι πολύ πιο δραστική από οποιαδήποτε μετά την δεκαετία του 1970», σχολίασε ο Jamie Webster, αναλυτής της IHS Energy. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή τρόμου για την αγορά πετρελαίου και για τα επόμενα, πολλά, χρόνια, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλη αστάθεια. Τα πάντα θα επηρεαστούν από αυτό».
Η οξύτητα του μηνύματος του κ. Naimi εξέπληξε ακόμα και ώριμους παρατηρητές του OPEC. «Είμαι πιο απαισιόδοξος από τους περισσότερους ανθρώπους κοιτάζοντας την τιμή του πετρελαίου, αλλά και πάλι εκπλήσσομαι από το πόσο επιθετικά είναι τα σχόλιά του σε αυτή τη ριζική αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Yasser Elguindi της Medley Global Advisors.
Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η Σαουδική Αραβία «ρίχνει το γάντι» στις υψηλού κόστους πηγές αργού πετρελαίου – από τα αμμώδη κοιτάσματα του Καναδά και τα σχιστολιθικά των ΗΠΑ, μέχρι τις εξορύξεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη στην Βραζιλία και την Αρκτική - σε μια προσπάθεια να εξοστρακίσει την απειλή που συνιστούν στο μερίδιο αγοράς της.
Η τιμή του πετρελαίου έχει διολισθήσει σχεδόν 50% από τα μέσα Ιουνίου, λόγω της μαζικής υπερβάλλουσας προσφοράς που προκαλεί η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης από την Ευρώπη και την Ασία. Η βουτιά στις τιμές έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες των μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, ενώ έχει υποχρεώσει τις πετρελαϊκές εταιρίες σε όλο τον κόσμο να επανασχεδιάσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.
Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται αλλάζουν τα δεδομένα και για τα ελληνικά κοιτάσματα, καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών είναι πολύ δύσκολο να είναι βιώσιμα σε αυτές τις τιμές πετρελαίου.
Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν περαιτέρω, καθώς η αγορά αφομοίωσε τα σχόλια του κ. Naimi. Το συμβόλαιο του αργού Brent υποχώρησε 1,08 δολ. στα 60,30 δολ. ανά βαρέλι και διαμορφώνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα 5,5 ετών.