Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εκνευρίζει τον Ερντογάν
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε σήμερα Τετάρτη 24/12, το βασικό επιτόκιό της στο 8,25%, αψηφώντας και πάλι τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητάει μια ισχυρή μείωση των επιτοκίων.
Στο τέλος της μηνιαίας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, η κεντρική τράπεζα εξήγησε πως θα συνεχίσει την "πολιτική της νομισματικής λιτότητας" μέχρι "να παρατηρηθεί κάποια αισθητή βελτίωση όσον αφορά τον πληθωρισμό" και διευκρίνισε πως ελπίζει ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου θα έχει αντίκτυπο στις τιμές. Ο πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 8,80%.
Στα τέλη Ιανουαρίου η κεντρική τράπεζα, ένας ανεξάρτητος θεσμός, είχε δώσει εντολή για δραστική αύξηση των επιτοκίων της κόντρα στην άποψη της κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και την επιδείνωση των δημοσίων ελλειμμάτων, τα οποία τροφοδοτούνται από την περιοριστική νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Φεντ) και από τις ισχυρές πολιτικές εντάσεις στη χώρα.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει πάψει έκτοτε να ζητάει να μειωθούν τα επιτόκια αυτά, για να προστατευθεί η εύθραυστη ανάπτυξη της χώρας.
Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο ισχυρός άνδρας της χώρας εκφράσθηκε και πάλι υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων. "Οφείλουμε να μειώσουμε τα επιτόκια για να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές. Εφόσον επενδύουν στη χώρα μας, η παραγωγή μας, η απασχόληση και οι εξαγωγές θα αυξηθούν", δήλωσε παραδεχόμενος ότι προς το παρόν έχει "αποτύχει" σ' αυτόν τον τομέα.
Έπειτα από μια ανάπτυξη που θύμιζε την εκρηκτική άνοδο της κινεζικής οικονομίας άνω του 8% το 2010 και το 2011, η τουρκική οικονομία επιβραδύνθηκε έκτοτε σημαντικά, πρώτα εξαιτίας της κρίσης της ευρωζώνης, της κύριας αγοράς για τις εξαγωγές της, και στη συνέχεια εξαιτίας των στρατιωτικών εντάσεων στα σύνορά της, στο Ιράκ και κυρίως στη Συρία.
Η τουρκική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη από 4% σε 3,3% για το 2014.
Ωστόσο μπορεί να μην επιτευχθεί ούτε η νέα πρόβλεψη, καθώς η καθαρή επιβράδυνση επιβεβαιώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, όταν καταγράφηκε ρυθμός ανάπτυξης 1,7%.
Η τουρκική οικονομία εξαρτάται πολύ από τα ξένα κεφάλαια και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αλλαγές της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.-