Πάνω από 31 δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2015

Πονοκέφαλο προκαλεί το αστρονομικό ποσό που πρέπει να καταβάλει η χώρα μας σε ομόλογα που λήγουν αλλά και σε τόκους παλαιών δανείων, τη στιγμή που τα έσοδα τα οποία αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους δεν ξεπερνούν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ!

Πάνω από 31 δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2015
4'

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος των υποχρεώσεων, είναι ενδεικτικό ότι στις 20 Ιουλίου λήγει 10ετές 9,5 δισ. ευρώ και στις 20 Αύγουστου 5ετές 8 δισ. ευρώ!

Πίσω από το ζήτημα της πολιτικής εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και με την ανάγκη ύπαρξης μιας σταθερής κυβέρνησης στη χώρα, υπάρχει και ένα έντονο δημοσιονομικό πρόβλημα για το οποίο κανείς δεν μας εξηγεί πώς θα ρυθμιστεί και από ποια κυβέρνηση. Μιλάμε βέβαια για το ύψος των υποχρεώσεων που καλείται να καταβάλει η Ελλάδα στους δανειστές με βάση τις μνημονιακές υπογραφές που έχουν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και βεβαίως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 η Αθήνα καλείται να «επιστρέψει» εντόκως στους πιστωτές χρέος 2,020 δισ. ευρώ που εκπνέει εκείνη την ημέρα, ενώ άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιεύσει το δημόσιο μέσα στον Μάρτιο, προκειμένου να πληρώσει την πρώτη από τις τρεις δόσεις που εκκρεμούν προς το ΔΝΤ. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν ενώ ακόμα δεν έχει υπογραφεί η νέα διπλή γραμμή πίστωσης ECCL.

Το ερχόμενο καλοκαίρι η όποια κυβέρνηση έχει το πηδάλιο της χώρας θα πρέπει να βρει το αστρονομικό ποσό των 17,585 δισ. ευρώ για να καλύψει ομόλογα που λήγουν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2015. Πρόκειται για τίτλους πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας που θα πρέπει πάση θυσία να καλυφθούν για αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός «πιστωτικού γεγονότος» για την Ελλάδα.

Στις 20 Ιουλίου του 2015 λήγει το δεκαετές των 9,585 δισ. ευρώ με τοκομερίδιο 3,7%, ενώ 30 μέρες μετά ακολουθεί το πενταετές των 8 δισ. ευρώ και επιτοκίου 6,1%.

Όμως, οι πληρωμές για τον προϋπολογισμό δεν σταματούν εδώ.

Τόκοι και δάνεια

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει μια σειρά από δάνεια που λήγουν προς την τρόικα.

Μόνο τον Ιούλιο οι πληρωμές για δάνεια που έλαβε στο παρελθόν η Αθήνα από το «Μηχανισμό Βοήθειας» φθάνουν τα 3,49 δισ. ευρώ, ενώ 3,188 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν ως τις 20 Αυγούστου του 2015.

Οι πληρωμές προς την τρόικα «προσγειώνονται» στα 214,29 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο - μήνα κατά τον οποίο τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ) θα ξεκινήσουν το σχεδιασμό για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της νέας χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο εκπνέει η τρίτη υποχρέωση που έχει η χώρα προς το ΔΝΤ…

Όλες αυτές οι λήξεις ομολόγων και δανείων προς τους πιστωτές δημιουργούν ένα ασήκωτο λογαριασμό υποχρεώσεων προς το κράτος που για να εξοφληθεί, θα πρέπει η Αθήνα να προσφύγει σε ένα νέο δάνειο ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα συνοδευτεί και από ένα τρίτο μνημόνιο. Άρα και από νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά.

Να σημειωθεί ότι στα 27 δισ. ευρώ ήταν η εκτίμηση του ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, έως το 2016.

Την ίδια ώρα που το κράτος πρέπει να πληρώσει 31 δισ. ευρώ σε δάνεια, τα λεφτά που είναι να εισπράξει ανέρχονται σε 18,1 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 10,9 δισ. ευρώ θα έρθουν με τη νέα χρηματοδοτική γραμμή, ECCL, ενώ τα υπόλοιπα ποσά είναι αυτά που εκκρεμούν από την τρέχουσα αξιολόγηση που «πάγωσε» λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Έτσι η δόση που εκκρεμεί από ΕΕ και ΔΝΤ έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του 2015. Αυτή ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ ή σε 7,2 δισ. αν το ΔΝΤ αποδεσμεύσει τελικά και επιπλέον 1,8 δισ. σαν διπλή δόση.

Η παροχή κεφαλαίων του ΔΝΤ προς τη χώρα μας ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου του 2016.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια που είναι να πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ και παραμένει άγνωστο αν θα δοθούν με την υφιστάμενη μορφή ή με την ένταξη της Ελλάδας στη χρηματοδοτική γραμμή Extended Fund Facility (EFF) στην οποία είχε ενταχθεί και το Πακιστάν.

Είναι προφανές ότι ο φαύλος κύκλος στον οποίο μας έβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν έχει τελειωμό, ενώ τα περί σκισίματος μνημονίων που έλεγε ο Σαμαράς ήταν κακόγουστα «πυροτεχνήματα».

Το «μάρμαρο» θα το πληρώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός και οι πραγματικοί υπαίτιοι που έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο θα έχουν το θράσος σε λίγες μέρες να μας ζητήσουν την ψήφο μας για να επανεκλεγούν βουλευτές και να απολαμβάνουν τις παχυλές αποζημιώσεις τους.

Πηγή: Με πληροφορίες από bankingnews.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή