Μαύρα μαντάτα για συντάξεις κι εφάπαξ
Ας θυμηθούμε, όμως, τι ισχύει μέχρι τώρα, έχοντας κατά νου ότι πολιτική αλλαγή μετά τις 25 Ιανουαρίου ενδέχεται να τροποποιήσει κάποια από τα παρακάτω:
1. Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται στο νόμο 3863/2010 και αφορούν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από τη νέα χρονιά και μετά.
2. Επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η τρόικα απαιτεί με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τα ταμεία να κλείνουν τον ισολογισμό του έτους ισοσκελισμένο ώστε να μη δημιουργούνται ελλείμματα και να μη χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα, πρέπει να μειώνονται οι συντάξεις.
3. Αλλαγές στο εφάπαξ. Εδώ, ισχύουν διαφορετικά πράγματα σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα στο δημόσιο όσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο ποσό του εφάπαξ. Όσοι, όμως, υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά θα δουν το εφάπαξ τους να συρρικνώνεται δραματικά καθώς θα υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου (συντελεστής βιωσιμότητας) ο οποίος θα «διορθώσει» συμπιέζοντας προς τα κάτω τις μεγάλες αναντιστοιχίες εισφορών και παροχών που εντοπίστηκαν στα περισσότερα ταμεία.
4. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2015 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τη χροινά που τελειώνει.
5. Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60. Προσοχή για τα 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι. Ωστόσο για τα 7.500 βαρέα ένσημα δεν μπορεί να γίνει εξαγορά.
6. Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ, που έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης Από το 2011 ξεκίνησε τόσο η αύξηση των ημερών ασφάλισης όσο και του ορίου ηλικίας. Τη νέα χρονιά απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη. Να σημειωθεί πως για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση συμπλήρωσης 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ' έτος την τελευταία 5ετία. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη παραμένει στο 62ο έτος.
7. Παρεμβάσεις στα μερίσματα. Η παροχή αναμένεται το 2015 να μειωθεί καθώς θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στα μετοχικά ταμεία.
8. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του δημοσίου και των ειδικών ταμείων (με βάση το νόμο 3029/02). Συγκεκριμένα το ποσοστό αναπλήρωσης έχει αρχίσει από το 2008 να μειώνεται για κάθε χρόνο για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτή και μετά.
9. Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας για τους ενστόλους. Όσοι από αυτούς θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας 24,6 πραγματικά έτη ασφάλισης από τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ο έτος είτε με συνολικά 40 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας.
10. Αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το θέμα παραμένει ανοιχτό όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση. Η τρόικα έχει ζητήσει την ενσωμάτωση του επιδόματος στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να γίνουν αυστηρότερες οι εισοδηματικές προϋποθέσεις.