Spiegel: Σχεδόν αναπόφευκτη αλλά όχι επικίνδυνη η έξοδος της Ελλάδας απ'το ευρώ
Σ'αυτό το μήκος κύματος κινείται άρθρο του Spiegel που επικαλείται πηγές από την Καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το ακραίο αυτό σενάριο.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης (σ.σ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη) είναι πολύ περιορισμένος καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό που επικαλείται πηγές από την Καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το Spiegel, «τα βήματα που έχει κάνει η Νομισματική Ένωση για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος από το 2011 και μετά, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η τραπεζική ένωση έχουν θωρακίσει την Ευρωζώνη και πλέον μια έξοδος της Ελλάδας από αυτήν δεν θα απειλήσει τη συνοχή της. Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο πώς μπορεί ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό μπορεί πολύ εύκολα να ξεκαθαριστεί. Η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι σχεδόν αναπόφευκτη, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Απ'την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθο με τίτλο «Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό», επιδιώκει να καταρρίψει το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για δεύτερο κούρεμα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και συγκρίνει το επιτόκιο που πληρώνουν Ελλάδα και Γερμανία για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους τους.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει: «...Ο Αλέξης Τσίπρας απαιτεί τη μείωση του χρέους, που επωμίζεται η Ελλάδα, σε πιο ανεκτά επίπεδα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι τα αιτήματά του είναι μια λαϊκιστική πολεμική ενόψει εκλογών. Διότι τα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα με τα επιτόκια και την αποπληρωμή έχουν μειωθεί εδώ και καιρό σε ανεκτά επίπεδα. Παρά το δυσθεώρητο χρέος των 322 δισεκατομμυρίων ευρώ (175% του ΑΕΠ) η Ελλάδα πληρώνει το χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους (3% του ΑΕΠ). Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας σημειώνεται ότι η χώρα καλείται να καταβάλλει 2,4% τόκους για την αποπληρωμή του χρέους, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται στο μεταξύ από πιστώσεις (στήριξης) διεθνών πιστωτών. Σε αντίθεση η Γερμανία καταβάλλει επιτόκιο περίπου 2,7% για την αποπληρωμή του χρέους της.