Αποπληθωρισμός, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης
Αντίθετα η νέα κρίση στην Ελλάδα -στοιχείο της οποίας είναι μεταξύ άλλων και ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών- αποτελεί μία επιμέρους εκδήλωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.
Yπενθυμίζεται πως στόχος της ΕΚΤ είναι οι τιμές στην ευρωζώνη να παραμένουν σταθερές στο επίπεδο του 2%.
Συνεπώς με βάση τα στοιχεία του Γενικού Δείκτη Τιμών του περασμένου Δεκεμβρίου προκύπτει μία γιγάντια απόκλιση 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2% το Δεκέμβριο σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2013. Αυτή ήταν και η πρώτη μείωση σε ετήσια βάση από τον Οκτώβριο του 2009.
Ο επιδεινούμενος αποπληθωρισμός δείχνει τις ισχυρές τάσεις επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού που έχει αποφασίσει η ΕΚΤ, τα οποία υποτίθεται ότι θα διευκόλυναν την πιστωτική και, έτσι, την οικονομική ανάπτυξη.
Τα χαμηλά επιτόκια από την μία μεριά δεν διευκόλυναν την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και από την άλλη άσκησαν αρνητικές πιέσεις στα επιτόκια των καταθέσεων και, έτσι στο ίδιο το ύψος των καταθέσεων, των ευρωπαϊκών και προπαντός των γερμανικών τραπεζών.
Με το πέρασμα του ρυθμού μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών σε αρνητικά πεδία, εκτιμούν αναλυτές, δημιουργείται το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον για νέες παρεμβάσεις όπως αυτή της ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι υφεσιακές πιέσεις πάνω στην ευρωπαϊκή οικονομία.