Νέα μέτρα-σοκ για συντάξεις και εφάπαξ

Νέες περικοπές και επιπλέον εισφορές στις συντάξεις συνθέτουν το πακέτο σοκ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας...

4'

Νέες περικοπές και επιπλέον εισφορές στις συντάξεις συνθέτουν το πακέτο σοκ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και θα πλήξει τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και 1,5 εκατ. εργαζομένους σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δρομολογούνται οι εξής δραματικές αλλαγές:

1. Αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης του ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.450 ευρώ, από 4% έως 10% που είναι σήμερα σε 6% έως 14%.

2. Επιβάλλεται ειδική εισφορά κατά μέσο όρο 8% σε όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών.

3. Κατά 6% έως 10% θα μειωθεί η σύνταξη για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου σε ηλικίες 45 και 50 ετών (Ολυμπιακή, ΟΤΕ κα.). Δεν αφορά το ΙΚΑ, επειδή δεν δίνει τόσο υψηλές συντάξεις.

4. Στις επικουρικές πάνω από 300 ευρώ επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ από 3% έως 10%. Στις επικουρικές που θα απονεμηθούν μετά το 2012 θα ακολουθήσουν επιπλέον μειώσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.

5. Αυστηρά θα τηρείται το πλαφόν των κύριων συντάξεων (2.775 και 3.650 ευρώ για τους διπλοσυνταξιούχους).

6. Στο εφάπαξ των ελλειμματικών ταμείων -όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών- θα επιβληθεί μείωση κατά μέσο όρο 8%. Μελετάται και η αύξηση εισφορών.

7. Οι αναπηρικές θα μειωθούν από 14% σε 10% κυρίως σε ΙΚΑ και ΟΓΑ. Εκτιμάται ότι θα κοπούν περίπου 12.000 από τις 340.000.

8. Αυστηρότερες προϋποθέσεις θα τεθούν για το επίδομα ανεργίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν όλα τα εποχικά επιδόματα, κυρίως στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού. Το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (σύνολο μέτρων 345 εκατ. ευρώ). Τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό είναι: α)ο εξορθολογισμός των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, β)ο έλεγχος των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, με τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ, γ)ο εξορθολογισμός των προγραμμάτων και των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΟΕΚ και δ) η τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

9. Θεσπίζεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 1% στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, ενώ αυξάνεται κατά 1% η υπάρχουσα εισφορά στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα επιμερισθεί κατά 0,5% στον εργοδότη και 0,5% στον εργαζόμενο.

«Μαχαίρι» και στο εφάπαξ

Αλλαγές που θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2011 δρομολογούνται και στο ΕΚΑΣ, ενώ εκτός από τις επικουρικές, όλα τα ταμεία πρόνοιας -και του ιδιωτικού τομέα, τραπεζών και ΔΕΚΟ- πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτες όσον αφορά τους τομείς του εφάπαξ για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα να αναπροσαρμόσουν τις παροχές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το οποίο καταβάλλει το εφάπαξ σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους (που έχουν κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ) σε 12 κλάδους, η οικονομική κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική με δεδομένη και τη δραστική μείωση των εσόδων λόγω της κρίσης. Όσον αφορά στο «πολύπαθο» Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο) έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόμη και για περικοπή του βοηθήματος κατά 30%!

Στο Δημόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δημόσιους υπαλλήλους για τη στήριξη του ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί με το διάλογο για το νέο μισθολόγιο.

Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα εκδίδονται τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση, ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος θα εκτιναχτεί στα τέσσερα χρόνια.

«Παίρνουμε τις βόμβες των προηγούμενων ετών στο ασφαλιστικό και τις απενεργοποιούμε», ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή