Γερμανία: Διχασμένοι οι οικονομολόγοι σχετικά με ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους

Αντικρουόμενα τα μηνύματα ακόμη και από τους ειδικούς, που παραμένουν διχασμένοι για το αν η Ελλάδα χρειάζεται «κούρεμα» χρέους και τι θα μπορούσε να συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γερμανία: Διχασμένοι οι οικονομολόγοι σχετικά με ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους
3'

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους ακόμη και κατά 50%, έναντι μεταρρυθμίσεων και διάλογο του Βερολίνου και των Ευρωπαίων εταίρων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προτείνει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Ο συνάδελφός του, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, Μίχαελ Χούτερ έχει διαφορετική άποψη και χαρακτηρίζει ενδεχόμενο «κούρεμα» ως το λάθος μήνυμα για χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

«Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό και καθόλου βιώσιμο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να το επαναφέρουμε σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Εδώ συνειδητοποιήσαμε ότι με μια ακόμη επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια δεν θα καταφέρουμε πολλά. Γι' αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα για να μπορέσει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει και πάλι, να κινηθεί. Παράλληλα, σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και μελλοντικά. Η πρόκληση συνίσταται στην εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα δύο» δηλώνει ο κ. Φράτσερ στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν συνεχιστούν, ο Γερμανός οικονομολόγος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε πέντε χρόνια και πάλι στο ίδιο σημείο. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «αν η μεταρρυθμιστική πολιτική δεν συνεχιστεί, η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόκειται να βρεθεί σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση».

Ο κ. Φράτσερ τονίζει ακόμη ότι περιμένει από τη γερμανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό, ακόμη και αν είναι ο κ. Τσίπρας, να επισημανθούν οι κοινοί στόχοι -η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση- και να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Περιμένω από τη γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και την εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων και των Γερμανών» δηλώνει στην DW.

Εξάλλου, ο Μίχαελ Χούτερ, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «λάθος μήνυμα», καθώς θα υποτιμούσε τις προσπάθειες άλλων χωρών που αντιμετώπισαν κρίση. Και αυτό μόνο επειδή, όπως τόνισε, στην Ελλάδα, στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει συμβεί κάτι πολιτικά δυσάρεστο. Σημείωσε δε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος και το κόστος μιας αντιπαράθεσης θα ήταν εξαιρετικά υψηλό για την ελληνική πλευρά.

Ερωτώμενος εάν θεωρεί λογική την ελληνική απαίτηση για επανορθώσεις, με αφορμή την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο του 1942, ο κ. Χούτερ απάντησε αρνητικά και επισήμανε ότι η Γερμανία πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για σταθεροποίηση της Ελλάδας. «Αυτή είναι πολύ μεγάλη αλληλεγγύη και δεν είναι ιδιαίτερα δίκαιο μέτρο τώρα, με αμφισβητήσιμα ιστορικά κατασκευάσματα, να προβάλλονται νέες απαιτήσεις» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή