Υπέρ της διεθνούς διάσκεψης για τα χρέη ευρωπαϊκών κρατών τάσσεται η Ιρλανδία
Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος πολιτικός τάσσεται δημοσίως υπέρ αυτής της ιδέας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο euobserver, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας ζητά την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος με στόχο να διαγραφεί τουλάχιστον το 1/3 του ελληνικού χρέους.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον δήλωσε σήμερα πως θεωρεί ότι υπάρχει κάποια βάση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί μια διεθνής σύνοδος ώστε να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας και ορισμένων ακόμη κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη με βάση το υπόδειγμα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν οι χώρες της Δύσης συμφώνησαν να μειώσουν τις οφειλές της τότε Δυτικής Γερμανίας κατά 50% μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον περασμένο μήνα είχε καλέσει να υπάρξει μια παρόμοια «στιγμή επίδειξης αλληλεγγύης» με την Ελλάδα.
Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τακτική εκ μέρους της Γερμανίας προκειμένου να στηρίξει την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση και τον ηγέτη της, Αντώνη Σαμαρά.
Εξάλλου, συμπληρώνει ο euobserver, η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους. Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα ότι ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Μ. Φράντζερ (German Institute for Economic Research) δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι «θα πρέπει πιθανώς να μειώσουμε κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαγραφή 120 δισ. ευρώ». Επιπλέον, αναγνώρισε ότι αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 40- 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία μπορεί εύκολα να το αντέξει οικονομικά, μετά και τη συμφωνία του ιδιωτικού τομέα να απαρνηθεί 107 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, το 2012.