Γερμανία: Υπόθεση της Ελλάδας ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος βοήθειας
Σε ερώτηση αν Βρυξέλλες και Βερολίνο εξετάζουν το ενδεχόμενο παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης κατά δύο μήνες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ απάντησε πως το ανάλογο αίτημα είναι υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Θα ήταν υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος και πρόσθεσε: «Το αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό αποτελεί μια εικασία, μια υποθετική ερώτηση, όπως τόσες πολλές, τις οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουμε συζητήσει εδώ σχετικά με την Ελλάδα. Σε αυτό δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ».
Από την πλευρά του Βερολίνου διευκρινίστηκε ακόμη, με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν τον υφυπουργό Εργασίας Γιεργκ 'Ασμουσεν να λειτουργεί ως σύνδεσμος της γερμανικής πλευράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επίσημος συνομιλητής της γερμανικής κυβέρνησης είναι μόνον η ελληνική κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές επαφές του κ. 'Ασμουσεν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή για τέτοιες επαφές και δεν υπάρχει κάποια αρμοδιότητα γι' αυτό το θέμα η οποία να προέρχεται από το προηγούμενο αξίωμά του (ενν. στην ΕΚΤ). «Ο συνομιλητής της κυβέρνησης είναι, όπως ισχύει και για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η κυβέρνηση της χώρας. Και με αυτήν οι επαφές είναι πολύ στενές» πρόσθεσε. Αντίστοιχα ο κ. Γιέγκερ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ανεπίσημες επαφές του υπουργείου Οικονομικών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς εάν η καγκελάριος είναι ενήμερη για συνάντηση του κ. 'Ασμουσεν με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ είναι απολύτως ενήμερη για το συνολικό θέμα «Ελλάδα» και για τη συνεργασία με την Ελλάδα. «Κατά τα άλλα, ισχύει αυτό που είπα: ο συνομιλητής μας στην Ελλάδα είναι, όπως και σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση. Επίσημη εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για τέτοιες συνομιλίες - εφόσον υπάρχουν, κάτι που δεν το γνωρίζω - δεν υπάρχει» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο Ντομινίκ Ερεντράουτ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια εντολή για τον κ. 'Ασμουσεν. «Και δεν είναι εντεταλμένος για τις επαφές με την Ελλάδα. Είναι υφυπουργός Εργασίας. Είναι σαφές ότι κατά το παρελθόν, ως υφυπουργός Οικονομικών και ως στέλεχος της ΕΚΤ είχε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, επαφές με την Ελλάδα και εάν αυτές οι επαφές συνεχίζονται, έχουν οπωσδήποτε ανεπίσημο χαρακτήρα.
Αν υπάρχουν, δεν μπορώ να σας το πω. Μπορώ να σας ενημερώσω μόνο για τον ρόλο του υφυπουργού Εργασίας και σε αυτόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή» δήλωσε, αλλά αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Ο κ. Ζάιμπερτ πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν αυτές οι συνομιλίες γίνονται με το βλέμμα σε μια πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Περιμένουμε τις εκλογές στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα. Αυτό μου φαίνεται ως η φυσιολογική και δημοκρατική διαδικασία από την πλευρά ενός Ευρωπαίου εταίρου».