ΠΟΜΙΔΑ: Να δεσμευτούν τα κόμματα για τη φορολογία των ακινήτων
Τη σαφή και ρητή δέσμευση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων που ζητούν την ψήφο των πολιτών, ότι ουδείς φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει για φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας περισσότερα από όσα σήμερα του ζητούνται να πληρώσει για ΕΝΦΙΑ και ότι θα δοθεί λύση στο θέμα της φορολόγησης των απρόσοδων περιουσιακών στοιχείων ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε δε ότι «οι εξαγγελίες και υποσχέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι επαρκείς στο βαθμό που δεν συνοδεύονται από τη δέσμευση αυτή, καθώς η εμπειρία ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος έχει δείξει ότι οι όποιες εκπτώσεις - απαλλαγές δίνονται σε μια μερίδα φορολογουμένων, αντισταθμίζονται με την χωρίς οίκτο υπερφορολόγηση των υπόλοιπων, στην προκειμένη περίπτωση των ιδιοκτητών αστικής ακίνητης περιουσίας.
Στις περιπτώσεις δε που η περιουσία αυτή είναι απρόσοδη, οι ιδιοκτήτες εκτός από τα πρόστιμα - προσαυξήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμη και της στέρησης της προσωπικής τους ελευθερίας».
Στην εκδήλωση μετείχαν από τη Νέα Δημοκρατία οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Φωτεινή Πιπιλή, Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Γιώργος Κώτσηρας και ο Αντώνης Παναγόπουλος, από το ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Τόλιος και Φωτεινή Κούβελα, από το Ποτάμι οι Θόδωρος Σκυλλακάκης, Χάρης Θεοχάρης και Γεωργία Πανοπούλου, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο Δημήτρης Οικονόμου και από το ΛΑΟΣ ο Μανούσος Ντουκάκης.
Σε σχέση με τις εξαγγελίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για το θέμα του φόρου περιουσίας, από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ τονίστηκαν τα εξής:
«Η ΝΔ προτείνει αόριστα τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Όμως η αναμενόμενη άνοδος του ΑΕΠ δεν εγγυάται την ουσιαστική μείωση των βαρών του ΕΝΦΙΑ για κάθε φορολογούμενο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αντί του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όποιος δηλώνει ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία, γιατί η μεγάλη ανήκει σε εταιρείες ή είναι αφορολόγητη ως αγροτική. Η επιβολή ΦΜΑΠ άνω των 500.000 ευρώ που θα αποφέρει έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ ετησίως σημαίνει ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των 140.000 περίπου φορολογουμένων θα ανέλθει στα 10.000 ευρώ ανά φορολογούμενο. Σήμερα η μεσοσταθμική επιβάρυνση ανά φορολογούμενο με ΕΝΦΙΑ είναι 500 ευρώ (3,2 δισ από 6.400.000 φορολογούμενους), δηλαδή ο σχεδιαζόμενος νέος ΦΜΑΠ που θα συρρικνώσει τη φορολογική βάση, θα είναι μεσοσταθμικά έως και 20πλάσιος ανά φορολογούμενο! Φυσικά ένας τέτοιος φόρος δεν πρόκειται να εισπραχθεί, γιατί θα είναι αδύνατη η πληρωμή του από τους υπόχρεους, οι οποίοι θα έχουν χάσει κάθε ελπίδα για τη διατήρηση της περιουσίας τους. Έτσι σύντομα θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε και πάλι σε έναν ακόμη χειρότερο φόρο κατοχής, όπως έγινε και μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (το 2010) που μας πήγε το 2011 στο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και στη συνέχεια στον ΕΝΦΙΑ».
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επεσήμανε την ανάγκη, η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, να αντιμετωπίσει άμεσα και κατά προτεραιότητα 6 σημαντικές εκκρεμότητες που χρήσουν άμεσης επίλυσης. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εξής θέματα:
Α. Για τον εξορθολογισμό της φορολογίας:
1.Ρητή απαλλαγή της ιδιοκατοίκησης από τη φορολόγησή της με τεκμαρτό εισόδημα.
2.Επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων 2014 και μετά.
3.Θέσπιση μόνιμου μειωτικού Συντελεστή Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,50 στον ΕΝΦΙΑ.
Β. Για την οικοδομή, την κτηματαγορά και την ανάπτυξη:
1. Μαζική μείωση αντικειμενικών τιμών ζώνης - συντελεστών εμπορικότητας καταστημάτων.
2.Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
3. Αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα επισημάνθηκαν και ορισμένες θετικές ρυθμίσεις για τα ακίνητα και την κτηματαγορά που θεσπίστηκαν το 2014, αλλά η μη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ δεν άφησε κανένα περιθώριο ανάκαμψης της κτηματαγοράς, και οι οποίες είναι συγκεκριμένα οι εξής:
1.Η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε 3%.
2.Η διετής αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
3.Το «τεκμήριο» αγοραστή στην αξία του συμβολαίου αγοράς ακινήτου.
4. Η αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των μισθωμάτων.
Την κατάργηση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και την μη καταβολή του το 2015 στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, επανέλαβε σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ.
Ο κ.Τόλιος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αφορολόγητο όριο με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, για 400.000 και κάτω. Ο φόρος στα ακίνητα θα είναι προοδευτικός με κλίμακα επί τοις χιλίοις, είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχουμε επεξεργαστεί την κλίμακα». Τα έσοδα από το νέο φόρο στα ακίνητα σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ θα ανέρχονται σε 1,4-1,5 δισ. Επίσης επισήμανε ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δόση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο να καθορίζεται με την ισοτιμία του ευρώ που ίσχυε όταν υπεγράφη το δάνειο.
Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του κ.Τόλιου είπε ότι «στο δρόμο προς τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και ένα σπίτι δώρο» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να φορολογηθούν οι υποσχέσεις των κομμάτων».
Ο Κωστής Χατζηδάκης, από την ΝΔ, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθωμάτων που έγινε επί υπουργίας του ενώ και ο Αντώνης Παναγόπουλος από την ΝΔ είπε ότι η ΝΔ έχει ως στόχο την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 15% με 20% σε ετήσια βάση μέχρι να φθάσει στο μισό.