Η πολιτική διαφωνία….. «βούλιαξε» τις μετοχές

«Εισερχόμαστε πλέον για τα καλά σε αχαρτογράφητες περιοχές». Με αυτή την φράση επαγγελματίες της αγοράς έσπευσαν να αποτυπώσουν το κλίμα...

«Εισερχόμαστε πλέον για τα καλά σε αχαρτογράφητες περιοχές». Με αυτή την φράση επαγγελματίες της αγοράς έσπευσαν να αποτυπώσουν το κλίμα που δημιουργείται πλέον για τις ελληνικές αγορές μετά την αποτυχία πολιτικής συναίνεσης.

Το κλίμα στην επενδυτική κοινότητα έχει επιβαρυνθεί αισθητά καθώς η απουσία ύπαρξης συναίνεσης, έστω και σε περιορισμένους τομείς, που θα μπορούσε να αλλάξει την δραματική εικόνα της χώρας και να στείλει κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα στο εξωτερικό έρχεται να διογκώσει τις ανησυχίες τόσο για την καταβολή της 5ης δόσης όσο και για την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό.

Εξάλλου το έντονο γύρισμα της αγοράς από το +1,50% στο -2,80% και το «γκρέμισμα» των τραπεζικών μετοχών σε ποσοστά που ξεπερνούσαν προς το κλείσιμο ακόμα και το –6% (όπως στην περίπτωση της Alpha Bank) αλλά και το –9%(όπως στην Αγροτική) την στιγμή που έγινε γνωστή η θέση του πρωθυπουργού ότι «θα συνεχίσει μόνος» καταδεικνύει την ανησυχία, την έντονη δυσπιστία της αγοράς για την προσεχή οικονομική πολιτική και την αποτελεσματικότητά της.

«Πρώτη φορά από την περίοδο του 1993 ο πολιτικός κίνδυνος έχει στιγματίσει τόσο πολύ την ελληνική κεφαλαιαγορά» σχολίαζε νωρίτερα τραπεζικό στέλεχος συμπληρώνοντας πως το μεγάλο ερώτημα στη φάση αυτή πλέον είναι η αντίδραση των ξένων στις νέες πολιτικές εξελίξεις. Δεδομένου ότι οι προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ αλλά και από αρκετούς ευρωπαίους αξιωματούχους για την αναγκαία επίτευξη της πολιτικής συναίνεσης προκειμένου να συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις από την χώρα είχαν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, η στάση που θα κληθούν να επιδείξουν από εδώ και στο εξής οι δανειστές μας αποτελεί το μεγάλο «άγχος» της επενδυτικής και τραπεζικής κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως υπό το πρίσμα των νέων πολιτικών δεδομένων που δημιούργησαν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης το «σκληρό πόκερ» μεταξύ Ελλάδας και ξένων αναμένεται να εντατικοποιηθεί επαναφέροντας για τα καλά το στοιχείο της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών –ομολόγων.

Την ίδια στιγμή η τρέχουσα κατάσταση σαφώς δίνει επιπλέον πόντους στους οπαδούς του short και όσους επιμένουν να κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας αυξάνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω διολίσθηση των τιμών.

Όπως έδειξε εξάλλου και το «φινάλε» της σημερινής συνεδρίασης η αναταραχή είναι μεγάλη και εκδηλώθηκε τόσο μέσω της αναδίπλωσης θέσεων στην οποία εξαναγκάστηκαν τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια (που μέχρι το μέσον της συνεδρίασης αύξαναν τις θέσεις τους προσδοκώντας μια θετική κατάληξη) όσο και μέσω ρευστοποιήσεων από χαρτοφυλάκια που είχαν μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα ωστόσο φοβούμενα την επιδείνωση της κατάστασης προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έφθασε έως τις 1.251,33 μονάδες ακουμπώντας επικίνδυνες τεχνικές στηρίξεις, ωστόσο σε μια προσπάθεια να κερδιθεί λίγος χρόνος προκειμένου να αποτιμηθούν ουσιαστικότερα τα νέα δεδομένα, στοχευμένες εντολές στις δημοπρασίες περιόρισαν ελαφρώς τις απώλειες επαναφέροντας την αγορά πάνω από τις 1.260 μονάδες. Με συνολικές συναλλαγές 118 εκατ. ευρώ ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.264,92 μονάδες με τις εντυπωσιακές ενδοσυνεδριακές απώλειες να περιορίζονται για τις περισσότερες μετοχές.

Ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου μάζεψε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 2,61 ευρώ στα 2,75 ευρώ κλείνοντας με πτώση 4,51% και συναλλαγές 1,3 εκατ.τεμ, η Αγροτική όμως δεν τα κατάφερε διατηρώντας την εικόνα διάλυσης στο κλείσιμο τερματίζοντας στα νέα ιστορικά χαμηλά των 0,39 ευρώ με πτώση 9,30%.

Στο club των ισχυρών τραπεζικών δυνάμεων η Εθνική έδειξε μεγαλύτερα αντανακλαστικά μαζεύοντας από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 4,36 ευρώ στα 4,51 ευρώ με οριακή πτώση 0,44%. Η Alpha Bank από τα 3,06 ευρώ μάζεψε στα 3,20 ευρώ κλείνοντας με πτώση 3,03%, η Eurobank από τα 2,98 ευρώ (ενδοσυνεδριακά χαμηλά ) γύρισε στα 3,06 ευρώ με πτώση 2,86% και η Πειραιώς κατάφερε να κρατήσει το 1 ευρώ μαζεύοντας από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 0,95 ευρώ.

Ισχυρές οι τελικές πιέσεις και για την δεύτερη ισχυρή ομάδα του 20αρη με τον ΟΠΑΠ να τερματίζει στα 12,50 ευρώ με πτώση 3,25%, την ΔΕΗ να συνεχίζει σταθερά κάτω από τα 10 ευρώ κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας των 9,60 ευρώ με πτώση 2,14% και τον ΟΤΕ να «καίει» την προσδοκία της εντατικοποίησης της αποκρατικοποίησης της γυρίζοντας στο –1,43% και στα 6,83 ευρώ.

Στο κόκκινο και οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη με την MIG να «βουλιάζει» στο –7,14% και στα νέα ιστορικά χαμηλά των 0,52 ευρώ, την Marfin να επιστρέφει στα 0,64 ευρώ με πτώση 3,03% και την Κύπρου να χάνει 5,14%. Μοναδικές θετικές εξαιρέσεις η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων που έκλεισε στο +0,15% στα 6,68 ευρώ και η μετοχή της Motor Oil που έδειξε ανθεκτικότητα στα 9 ευρώ κλείνοντας στα 9,04 ευρώ.

Εικόνα «κατάρρευσης» φυσικά διαμορφώθηκε στο σύνολο της αγοράς με 92 μετοχές να κλείνουν πτωτικά και 42 να ενισχύονται.

Πηγή:newscode.gr