Η Ελλάδα πρέπει να δώσει για να πάρει από την πίτα Ντράγκι
Μόνο κάτω από τον κλοιό προϋποθέσεων θα είναι δυνατή η αγορά ελληνικών ομολόγων, μέσα από το mega πρόγραμμα Ντράγκι, ύψους 1,08 τρισ. ευρώ. Το εύρος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Στο σύνολό τους, οι αγορές θα αφορούν ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση, ενώ για τα ελληνικά που δεν διαθέτουν απαράβατος όρος είναι η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο μεταφράζεται ως μη αποκλεισμό της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για την Ελλάδα, το ύψος των αγορών φθάνει μέχρι τα 12 δισ. ευρώ και οι πράξεις αγορών ελληνικών ομολόγων θα είναι εφικτό να ξεκινήσουν αφού αποπληρωθούν υποχρεώσεις, το ομόλογο του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου λήγουν τίτλοι 7,5 δισ. ευρώ.
Θα υπάρχουν όρια 33% ανά εκδότη χρέους και 25% ανά έκδοση, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει καταμερισμό κινδύνου στο 20% για την ΕΚΤ και κατά 80% για τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές.
Το πακέτο της Ελλάδας αφορά ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ (το 33%). Όπως και να έχει οι τρέχουσες υποχρεώσεις της χώρας με ανοικτό το πολιτικό σκηνικό, εκλογές, μετεκλογικές πιθανές καθυστερήσεις, διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση αποδίδουν και την απόφαση της ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως του ΕLA στις συστημικές τράπεζες, την προηγούμενη εβδομάδα.
Συνοπτικά:
Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα, για να κινηθεί η διαδικασία η αξιολόγηση της χώρας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, η αγορά ομολόγων μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα γίνεται βάσει του ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, αφού έχουν αποπληρωθεί ομόλογα και υποχρεώσεις.
Το μερίδιο της χώρας διαμορφώνεται στο 2,93% άρα αντιστοιχούν αγορές περίπου 1,76 δις, μηνιαίως.
Σχετικά το πρακτορείο Reuters, για την Ελλάδα ανέφερε ότι θα ισχύσουν «πρόσθετα κριτήρια» προσθέτοντας σε άλλη ανταπόκριση το απόγευμα της Πέμπτης ότι «η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της εκτός προγράμματος. Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι τα επιτόκια για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν αισθητή μείωση κατά 0,41%, φτάνοντας το 8,666%. Ωστόσο παραμένουν πολύ υψηλά σε σχέση, για παράδειγμα, με τα επιτόκια για τα ισπανικά ομόλογα, που έφτασαν στο ιστορικό χαμηλό του 1,39%.
Η επίμαχη έμμεση αναφορά για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα επεξηγηματικά κείμενα της ΕΚΤ «η επιλεξιμότητα θα ανασταλεί και θα συνεχιστεί μόνο σε περίπτωση θετικής έκβασης της επανεξέτασης».
Έστω και αργά έγινε ένα βήμα λένε οι αναλυτές για τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 11 ετών σε σχέση με το δολάριο, οι μετοχές και τα ομόλογα αυξήθηκαν (ειδικώς οι αποδόσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών τίτλων), ωστόσο όταν το ζητούμενο είναι η αύξηση των τιμών για να ανέβει ο πληθωρισμός, τότε ξεκινά η κριτική στο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Είναι μια καλή αρχή σε ένα μακρύ δρόμο», δήλωσε ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Δείτε πώς σχολίαζαν την πτώση του Ευρώ δύο δημοσιογράφοι στο twitter. Πρόκειται για τους Τζόζεφ Βίζενταλ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για τις εκλογές και τον Λόρκαν Ρος Κέλυ του Bloomberg, ο οποίος σχολιάζει δηκτικά τη νέα ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης αποκάλυψε ότι οι μηνιαίες αγορές της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων έως το φθινόπωρο του 2016, θα περιλαμβάνουν περίπου 45 δις ευρώ σε επενδύσεις ποιότητας, 5 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της ζώνης του ευρώ και 10 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο υφιστάμενων προγραμμάτων για να αγοράσει τους τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση και καλυμμένα ομόλογα.
Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψαν ότι εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα προσθέσει 0,4% στον πληθωρισμό το 2015 και 0,3% το 2016.
Αυτό το φτωχό αποτέλεσμα στα σχέδια της ΕΚΤ, αποδεικνύει κατά τους αναλυτές ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί η ποσοτική χαλάρωση και με άλλα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Το ανέφερε και ο Ντράγκι σε σχέση με το καθήκον που έχουν πλέον οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ.
«Δεν θα ήταν επιτυχής η πολιτική του Ντράγκι εάν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν το καθήκον τους,» δήλωσε στο πρακτορείο η Τζάνετ Χένρυ, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Holdings Plc στο Λονδίνο και πρόσθεσε: "η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης για να εμποδιστεί η περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού."
Οι δύσκολοι του Βορρά με πρώτη τη Γερμανία επιμένουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χαλιναγωγήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Αυτό εξηγείται διότι φοβούνται τις δαπάνες σε μια λογική ότι οι νότιοι σπαταλούν την αυξημένη ρευστότητα. Επίσης το πρόγραμμα του Ντράγκι έρχεται με την προϋπόθεση ότι τα έθνη επωμίζονται το κύριο μέρος των ίδιων των κινδύνων.
«Όλα αυτά όμως θα έπρεπε να έχουν συμβεί πολύ νωρίτερα αν και ποτέ δεν είναι αργά», εκτιμά ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone Group LP.
Ορισμένοι επενδυτές όπως αναφέρει το Bloomberg είναι απαισιόδοξοι ότι πολύπλοκο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης θα είναι ποτέ σε θέση να παραδώσει τα αποτελέσματα που απαιτούνται για να επιτύχει η ιστορική προσπάθεια του Ντράγκι.
"Για να φτάσουν τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2% απαιτούνται 2 και 3 τρις ευρώ", δηλώνει ο Μάϊκ Μαρτίνεζ, οικονομολόγος της Societe Generale SA στο Παρίσι. "Το βάρος θα παραμείνει στη δημοσιονομική πολιτική και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι σε αυτά τα μέτωπα", όπως λέει χαρακτηριστικά.
Προς επίρρωση η Γαλλία και η Ιταλία έχουν μείνει πίσω σε μεταρρυθμίσεις και για αυτό εκτιμάται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επεκταθεί πέραν του Σεπτεμβρίου το 2016.
Πώς εξηγεί την ποσοτική χαλάρωση το BBC
Διαβάστε επίσης:
DW: «Ευχάριστη έκπληξη» ή «αχρείαστο μέτρο»;
Η Λαγκάρντ χαιρετίζει τα μέτρα της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ ρίχνει ένα τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016