Αναλυτές: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει την Άνγκελα Μέρκελ
Η Γερμανία εκφράζει σήμερα ανησυχία για την εκλογική νίκη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής λιτότητας την οποία επιθυμεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
«Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν όποιον θέλουν. Εμείς έχουμε το δικαίωμα να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα χρέη τους», προειδοποίησε μιλώντας στη λαϊκή εφημερίδα «Μπιλντ» ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού κόμματος CDU της Μέρκελ στην Μπούτεσταγκ Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.
Από την πλευρά του, ο Μάρκους Κέρμπερ, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανίας (BDI), δήλωσε πως «η Ελλάδα έκανε προόδους στην οδό των μεταρρυθμίσεων. Θα ήταν καταστροφικό να σταματήσει στα μισά του δρόμου».
Το θέμα είναι ευαίσθητο για το Βερολίνο, «το οποίο βεβαίως ήλπιζε σ' ένα άλλο αποτέλεσμα», αλλά δεν μπορεί «να ρίξει την Ελλάδα στην τάφρο», αναλύει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούλιαν Ράπολντ, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), ένα βερολινέζικο κέντρο σκέψης.
«Η κ. Μέρκελ βλέπει φυσικά τον κίνδυνο να υπάρξει μια αλλαγή πορείας σε ευρωπαϊκή κλίμακα», συνεχίζει περιγράφοντας «το σήμα» που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ «σε άλλα λαϊκιστικά κόμματα, όπως το Podemos στην Ισπανία», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητας.
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ντι Λίνκε» (Η Αριστερά) καλεί εξάλλου «σε μια ευρωπαϊκή κόκκινη άνοιξη», σύμφωνα με την πρόεδρό του Κάτια Κίπινγκ, ενώ το γερμανικό συνδικάτο Verdi καταστρώνει ένα «πρόγραμμα επενδύσεων» για να «ανοικοδομηθεί» η Ελλάδα.
Οι ελληνικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σ' ένα πλαίσιο αναταραχής για τη Γερμανία, εφόσον «ο νέος γαλλο-ιταλικός άξονας είχε ταχθεί πέρυσι με θέρμη υπέρ περισσότερης ανάπτυξης στην Ευρώπη και μιας χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας», υπενθυμίζει ο Ράπολντ.
Το Βερολίνο, υποχρεωμένο να «φανεί συμφιλιωτικό», θα πρέπει να χαράξει «το στενό» όριο ανάμεσα στα θέματα στα οποία μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση και σ' αυτά στα οποία δεν μπορεί να γίνει. Μια νέα «μείωση του χρέους» προς όφελος της Αθήνας δεν αντιμετωπίζεται «προς το παρόν», εκτιμά ο Ράπολντ.
Οι σχολιαστές δεν αντιμετωπίζουν στα σοβαρά το σενάριο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Στο Βερολίνο, πολλοί άνθρωποι που ρωτήθηκαν στον δρόμο είπαν πως μια τέτοια έκβαση θα ήταν «πολύ κακή για όλη την Ευρώπη».
«Για τη Γερμανία, είναι σημαντικό να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», επέμενε ο Λόρεντς, 19 ετών, ο οποίος απασχολείται στον τομέα του πολιτισμού. Την ίδια άποψη έχει και ο Γκερντ, ένας 64χρονος συνταξιούχος, ο οποίος απέκλεισε ωστόσο οποιαδήποτε «πλήρη παραγραφή του χρέους» της Ελλάδας, λέγοντας πως η χώρα πρέπει «να κάνει κι αυτή κάτι για τον εαυτό της».
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015