Τα σχέδια των δανειστών για τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας
Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν έλαβε αποφάσεις, αφού δεν ήταν δυνατό να λάβει καθώς την Ελλάδα εκπροσωπούσε για τελευταία φορά ο Γκίκας Χαρδούβελης, η προσοχή όλων στρέφεται στις επόμενες κινήσεις των δανειστών.
Την αρχή θα κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας για να αρχίσει τις συνομιλίες με τους νέους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Από κοντά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δήλωσε ότι «χαιρόμαστε που ακούμε πως στόχος των νικητών είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ», ενώ προσέθεσε πως «είναι νωρίς να πούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Πρέπει να αφήσουμε χρόνο στην νέα κυβέρνηση να δει πως θα προχωρήσει». Συμπλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας: «θα επανέλθουμε στο θέμα στα μέσα Φεβρουαρίου». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κλάους Ρέγκλινκ δήλωσε έτοιμος για τις διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση και σημείωσε ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Όπως είπε το 2012 έγιναν κινήσεις που μείωσαν το κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό. Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση του χρέους σε παρούσες αξίες κατά 40%. «Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε».
Είναι πιθανό οι δανειστές να "μοιράσουν" ρόλους, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις. Εάν προκριθεί αυτή η τακτική, οι Γιούνκερ και Μοσκοβισί που ήδη έκαναν δηλώσεις θα είναι οι "συνεννοήσιμοι" ενώ το ρόλο του "σκληρού" θα κρατήσει για τον εαυτό του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η σύγκρουση του οποίου με τη γερμανική απαίτηση για μονόπλευρη λιτότητα, δεν του επιτρέπει να ανοίξει και άλλο μέτωπο με μια στάση που θα αφήνει περιθώρια νέων παρεκκλίσεων.