Μοσκοβισί: Θα αναζητήσουμε έναν λογικό συμβιβασμό με ΣΥΡΙΖΑ
Το πρωί της Τετάρτης (28/1), τα κανάλια iTELE και BFMtv μετέδωσαν εικόνες από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και μεταφρασμένο απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του.
Το θέμα πάντως του ελληνικού χρέους, αλλά και ποια θα είναι η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί από τις Βρυξέλλες, είναι αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους Γάλλους.
Σχετικό ερώτημα τέθηκε, έτσι στο Γάλλο επίτροπο για τις οικονομικές σχέσεις Πιερ Μοσκοβισί, τόσο από την εφημερίδα Le Parisien όσο και από το ραδιόφωνο France INFO, όπου ο επίτροπος έδωσε μακροσκελείς συνεντεύξεις.
Και στις δύο, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα υπέφερε ιδιαίτερα από τη λιτότητα», δείχνει διατεθειμένος να «εξετάσει» τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ τονίζει «τη θέληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας».
Στο δημοσίευμα της Le Parisien, ο Πιερ Μποσκοβισί υποστηρίζει ότι «η Επιτροπή και η ΕΕ προτίθενται να υιοθετήσουν λιγότερο παρεμβατικές σχέσεις σε σύγκριση με το παρελθόν και μια πιο ευέλικτη συνεργασία. (...) Στόχος και επιθυμία της ΕΕ είναι η ανάκαμψη της Ελλάδας, η επανασύνδεσή της με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Προσθέτει δε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού «θα γίνουν συζητήσεις» (με την ελληνική κυβέρνηση) για τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, με βάση το πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Εκείνη θα δει πώς θα εφαρμοστεί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και τους κανόνες της ΕΕ» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα ρήξης.
Ο επίτροπος αναφέρθηκε, επίσης, στη δίμηνη παράταση που έχει δοθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να εξετασθεί το θέμα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, «όντας πάντα στο πλευρό της Ελλάδας».
Στη συνέντευξή του στο France INFO, η οποία αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συνεχίσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα», ο Πιέρ Μοσκοβισί αποκλείει κάθε πιθανότητα ρήξης με τη νέα κυβέρνηση και συνιστά να ισχύσει και για τις δύο πλευρές «η λογική αναζήτησης μιας κοινής λύσης».
Απαντώντας στην αρχική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν θα πετύχει η Ελλάδα έστω και μια μερική διαγραφή του χρέους, που ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι δεν είναι αυτό το θέμα τώρα. «Σήμερα έχουμε μια ελληνική κυβέρνηση και έχει το δικαίωμα να θέσει τα αιτήματά της. Έγιναν εκλογές, η κυβέρνηση είναι νόμιμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργασθεί με εποικοδομητικό τρόπο. Στόχος μας είναι να ανακάμψει η Ελλάδα, να βρει την ανάπτυξη, την απασχόληση, να μειώσει τις ανισότητες, αλλά και να αποπληρώσει το χρέος της (...), αυτός είναι ο κοινός στόχος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε. Εγώ περιμένω να δω αυτό που συγκεκριμένα θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Η ιδέα μιας διαγραφής του χρέους δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την ομοφωνία, πιθανόν, όμως, να υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης... Ίδωμεν».
Στην επιμονή του συντάκτη ότι - όπως έχει δηλώσει και ο Γάλλος επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λικ Μελανσόν - «δεν υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του χρέους», ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ελλάδα που θα πρέπει να τηρηθούν, «αυτό είναι το σημείο από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουμε», και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν δυνατότητες για να προχωρήσουμε μαζί για να εξετάσουμε το θέμα τεχνικά. Ας περιμένουμε, όμως, να εγκατασταθεί η νέα κυβέρνηση και να εκφράσει ξεκάθαρα η ίδια τη βούλησή της».
Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, ακόμα, ότι δεν εξεπλάγη από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι Έλληνες έχουν υποστεί πολλές θυσίες, οι οποίες ήταν απαραίτητες λόγω της «αρχαϊκής» κατάστασης στην οποία βρισκόταν η οικονομία της. (...) «Θα πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάκαμψη και ότι το 2015 θα είναι ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη, (...) Δεν θα πρέπει, επομένως, να σπάσουμε αυτήν την οικονομική δυναμική. Από μέρους μου πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε στη λογική αναζήτησης ενός συμβιβασμού, μιας κοινής λύσης και όχι σύγκρουσης. (...) Θα συζητήσουμε με τρόπο εντελώς εποικοδομητικό με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία πιστεύω ότι αποσκοπεί στην ευημερία των πολιτών και έχει ένα εκλογικό πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Όταν οι εκλογείς ψηφίζουν, δεν μπορούμε μετά να αγνοήσουμε (το πρόγραμμα), είναι θέμα Δημοκρατίας», τόνισε.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «υιοθετεί συνδιαλλακτικούς τόνους» και στο ερώτημα εάν η τρόικα θα συνεχίζει «να βάζει τη μύτη της στις ελληνικές υποθέσεις» ο επίτροπος απάντησε ότι η τρόικα πήγε στην Ελλάδα το 2009, λόγω της εκεί «δραματικής κατάστασης».
Αναγνώρισε, όμως, ότι «τα πράγματα ήταν πολύ σκληρά», γι’ αυτό και θεωρεί ότι «έτσι ή αλλιώς θα έπρεπε να περάσουν σε μια άλλη φάση».
«Τώρα οι Έλληνες έκαναν τις προσπάθειες, έκαναν τις θυσίες, άρχισαν να πληρώνουν, θα πρέπει επομένως να έχουν μια επιστροφή, να έχουν ένα αντίκρισμα για τις προσπάθειές τους, θα πρέπει να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση. Μιλάτε για την τρόικα. Η ΕΕ θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας - επαναλαμβάνω ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τη χώρα και παρατήρησα ότι και το ΔΝΤ λέει το ίδιο, επίσης. Θα πρέπει, όμως, τα πράγματα να πάρουν μια άλλη μορφή, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως στο παρελθόν» υπογράμμισε.
Απαντώντας στην τελευταία ερώτηση του δημοσιογράφου, που αφορά στο διάλογο που επομένως θα πρέπει να ξεκινήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και στο κατά πόσο νομίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα προσγειωθεί στον σκληρό κόσμο της πραγματικότητας, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως «θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας» και κατέληξε:
«Οι Έλληνες είναι ένας ενήλικος λαός, είναι η πρώτη δημοκρατία μέσα στην ιστορία, ξέρουν τι κάνουν. Εξέλεξαν έναν ηγέτη. Αυτός ο ηγέτης τώρα, θα πρέπει να διατυπώσει την πολιτική του με βάση τις προτάσεις που έχει διατυπώσει, πράγμα σημαντικό, αλλά και συγχρόνως με αυτά που βλέπει. Εμείς θα ξεκινήσουμε, φυσικά, μαζί του έναν διάλογο, με σεβασμό και προς τις δύο πλευρές: με σεβασμό προς τη θέληση του ελληνικού λαού, αλλά και προς την ΕΕ. Με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν παρθεί, όχι από μια κυβέρνηση, αλλά από ένα κράτος, και με σεβασμό προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά εάν όλοι συμβάλλουν με καλή θέληση, τότε θα καταλήξουμε σε ενάρετες λύσεις, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, η ευρωζώνη θα είναι πιο ισχυρή και η Ελλάδα θα συνεχίσει την ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει».