Τα κοράκια «τρομοκρατούν», οι Έλληνες δεν τρομοκρατούνται!
Εδώ και κάποιες ώρες, αμέσως μετά τις τελετές παράδοσης-παραλαβής κρίσιμων υπουργείων, κατά τις οποίες τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουν και η οποία προφανώς δυσαρέστησε τους δανειστές, οι ξένοι κερδοσκόποι πέρασαν στο δεύτερο στάδιο... περί ευρείας απόσυρσης καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και επικείμενης μεγάλης φυγής κεφαλαίων.
Στο χορό της τρομοκράτησης, που σέρνουν οικονομικοί παράγοντες του εξωτερικού, έχουν μπει και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του βρετανικού Economist, με τίτλο «Πάρε τα λεφτά και τρέχα».
«Αν και οι ξένες αγορές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει το ίδιο για τους επενδυτές μέσα στην Ελλάδα. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου βρίσκεται σχεδόν στο 17% και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημείωσαν πτώση 20% σήμερα, με το χρηματιστήριο να σημειώνει γενικότερη πτώση κατά 8%» αναφέρει.
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε όντως βουτιά την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, εξαιτίας μιας ομοβροντίας ρευστοποιήσεων από hedge funds και εγχώριους επενδυτές, ενόψει και της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί ο ουσιαστικός έλεγχος του Δημοσίου στις τράπεζες, με στόχο και την αλλαγή των διοικήσεών τους.
Παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα σενάρια φόβου και αποσταθεροποίησης, έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο, για να πουν ότι οι δανειστές και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καλύτερο χαρτί να παίξουν στην επικείμενη διαπραγμάτευση.
«Αν υπάρχει μία πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, μια διαδικασία που προφανώς περιλαμβάνει έλεγχο κεφαλαίων και βίαιη μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένη δραχμή (όπως με το corralito της Αργεντινής), τότε γιατί να αφήσει κανείς τα χρήματά του σε μία ελληνική τράπεζα; Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί, οι πλούσιοι Έλληνες ίσως μπουν σε πειρασμό να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, για να γλιτώσουν τους υψηλότερους φόρους» αναφέρει ο Economist.
Σχολιάζει δε ότι η συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση κάνει μία συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, λιγότερο πιθανή. «Οι ελληνικές τράπεζες ήδη εξαρτώνται από την ΕΚΤ κατά 75 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσει, όμως, η ΕΚΤ να δανείζει χρήματα, αν οι Έλληνες απορρίψουν τους όρους διάσωσης; Η τρόικα μπορεί να "αποτελεί παρελθόν" κατά την άποψη του κ. Τσίπρα, όμως ακόμα χρειάζεται τα λεφτά. Αυτό θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά την κρίση, μέσα σε μέρες, ούτε καν σε εβδομάδες».
Το δημοσίευμα συνεχίζει την τρομοκρατική συλλογιστική του, υποθέτοντας ότι αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών προς τους δανειστές, θα σημάνει τουλάχιστον έξωση από το ευρώ, ακόμα και έξοδο από την ΕΕ, «κάτι που δεν είναι στη θέληση των Ελλήνων ψηφοφόρων» όπως τονίζει.
Αυτό που ακολουθεί είναι η υιοθέτηση μίας φθηνής δραχμής, νόμισμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά για ορισμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, όμως τα όποια κέρδη από μία τέτοια υποτίμηση θα εξανεμίζονταν λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Επίσης, μέχρι να κατάφερνε η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές, θα ήταν επιβεβλημένοι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Έτσι, αποκλείονται τα αυξημένα κοινωνικά επιδόματα και οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους του.
Όλη αυτή η προσπάθεια αποδόμησης των πρώτων εξαγγελιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της δημιουργίας φόβου στους πολίτες, στόχο έχει να αναθεωρηθούν κρίσιμες θέσεις μέχρι να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό.
Η ψυχραιμία, πάντως, είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε τέτοιες -θολών κινήτρων- καταστάσεις. Ψυχραιμία που ο ελληνικός λαός επέδειξε καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην οποία δεν «τσίμπησε» στο ψευτοδίλημμα για την καταστροφή της χώρας σε περίπτωση που έχανε τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία.
Άλλωστε, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραμένει ακόμα στην Ελλάδα...