Τράπεζα της Αγγλίας: H ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κηρύξει στάση πληρωμών

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε τη Πέμπτη (28/1), ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει αθέτηση πληρωμών πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει σαφώς ότι δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο, πάντως πρόσθεσε ότι η δυνατότητα της ευρωζώνης να αποτρέψει τη μετάδοση μιας τέτοιας κρίσης είναι πλέον αξιοσημείωτη.

Τράπεζα της Αγγλίας: H ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κηρύξει στάση πληρωμών
3'

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει στάση πληρωμών», είπε ο Κάρνεϊ έπειτα από μια ομιλία του στο Δουβλίνο.

Ωστόσο, επισήμανε, «οι δυνατότητες αποφυγής της μετάδοσης (της κρίσης) από κάτι τέτοιο είναι πλέον αξιοσημείωτες, αν όχι υπέρμετρες».

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Μαρκ Κάρνεϊ κάλεσε την ευρωζώνη να προχωρήσει στο αμφιλεγόμενο βήμα της μετατροπής της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική ένωση, ώστε να αποφύγει την παγίδα του χρέους λόγω της βραδείας ανάπτυξής της—μια πρόταση όμως την οποία η Γερμανία θεωρείται βέβαιο πως απορρίπτει.

Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Βρετανίας εξήρε την «τόλμη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του σχεδίου που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστεί ο «δυνητικά επικίνδυνος» συνδυασμός της χαμηλής ανάπτυξης και της πτώσης των τιμών.

Αλλά επέκρινε την ευρωζώνη διότι δεν προωθεί άλλες μεταρρυθμίσεις, κυρίως τη μετατροπή του ενιαίου νομισματικού χώρου σε μια ζώνη όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η καθεμιά πολιτεία αντιμετωπίζει νομισματικά ή οικονομικά σοκ διαμέσου ομοσπονδιακών παρεμβάσεων.

«Είναι δύσκολο να αποφύγουμε την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι εάν η ευρωζώνη ήταν μία χώρα, η δημοσιονομική πολιτική θα υποστήριζε πολύ περισσότερο» την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, είπε ο Κάρνεϊ σε μια ομιλία του στο Δουβλίνο.

Αυτού του είδους οι προτροπές συναντούν τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και άλλων κρατών της ευρωζώνης, τα οποία λένε ότι οι φορολογούμενοί τους θα καταλήξουν να σηκώνουν το βάρος των δαπανών σε άλλες χώρες.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνεκτικό, συγκροτημένο σχέδιο ώστε να παγιώσει τις προσδοκίες, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να ξεφύγει από την παγίδα του χρέους», ανέφερε ο Κάρνεϊ στην ομιλία του.

Ο ίδιος κάλεσε την ευρωζώνη να αποφασίσει να μοιραστεί τον οικονομικό κίνδυνο, παρατηρώντας πως η τάση ως προς αυτό το θέμα είναι η ακριβώς αντίστροφη. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν προβλέπουν αυτή τη στιγμή στη δημοσιονομική ένωση ως μέρος της νομισματικής ένωσης. Αυτή η ατολμία έχει κόστος», υποστήριξε.

Ο Κάρνεϊ επισήμανε τον τρόπο που λειτουργεί το μοίρασμα του οικονομικού κινδύνου στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία. Στη Βρετανία το πλήγμα που υπέστη η Σκοτία από τη ραγδαία μείωση των τιμών του πετρελαίου απορροφήθηκε από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, επισήμανε επίσης.

«Εάν δεν μοιράζεται τον κίνδυνο η ευρωζώνη βρίσκεται σε δύσκολη θέση», έκρινε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ανέφερε ότι μερικές διαστάσεις της δημοσιονομικής ένωσης θα μπορούσαν να αφορούν την απασχόληση, την ασφάλιση των εργαζομένων, καθώς και την αμοιβαιοποίηση των δημοσιονομικών και των οικονομικών κινδύνων.

Ακόμη ο Κάρνεϊ είπε πως μια πιο εποικοδομητική δημοσιονομική πολιτική θα αξιοποιούσε με καλύτερο τρόπο τις πλεονάζουσες ιδιωτικές αποταμιεύσεις και θα μείωνε τον κίνδυνο στασιμότητας, υποδεικνύοντας πως χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν μεγάλα κεφαλαιακά διαθέσιμα, θα μπορούσαν να δαπανήσουν περισσότερα για να συμβάλουν η ευρωζώνη ως σύνολο να αναπτυχθεί ταχύτερα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή