Κύπρος: Αβεβαιότητα για την πορεία της χρηματοδότησης της χώρας
Επισημαίνεται ότι το 2015 είναι κρίσιμη χρονιά, κατά την οποία η Κύπρος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος 2,9 δισ.ευρώ.
Οι πιστωτές τόνισαν προς την Λευκωσία ότι με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρίσκονται στο 50%, είναι απαραίτητο να αρχίσουν να καθαρίζουν οι βεβαρημένοι ισολογισμοί των τραπεζών.
Προς το παρόν, η Κύπρος έχει ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει τις ανάγκες της και αναχρηματοδοτεί μέρος του χρέους με την έκδοση γραμματίων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής συνέδεσε την απόφαση για αναστολή των εκποιήσεων με την κατάσταση ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου. Η Τράπεζα, που στηρίζεται σε έκτακτη ρευστότητα 7 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα, θα αναγκαστεί να την αυξήσει κατά 800 εκ. ευρώ, ανέφερε.
Η αντιπολίτευση επέκρινε την τακτική του φόβου που ακολούθησε η κυβέρνηση και την καθυστέρηση στην προώθηση των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι τα περιθώρια της αξιοπιστίας της χώρας, αρχίζουν να περιορίζονται «κι αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό από το απόθεμα των ταμείων του κράτους». «Χάνουμε», είπε, «και προοπτικές καθώς μόνο και μόνο με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι αποδόσεις και των κυπριακών ομολόγων κατέγραψαν σημαντική αποκλιμάκωση».
Επιπρόσθετα, τόνισε, το εργαλείο της ΕΚΤ θα βοηθούσε την πρόσβαση της Κύπρου στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, για να πετύχει όπως είναι η επιθυμία όλων να απαλλαγεί από την εξάρτηση της τρόικας.
Ο υπουργός οικονομικών υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πρόταση που είχε θέσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων, έδινε διέξοδο, καθώς, όπως σημείωσε, η Βουλή θα ψήφιζε τον νόμο για τις εκποιήσεις αλλά θα εξαιρείτο από το σχετικό νόμο η πρώτη κατοικία.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, λόγω του ότι η τρόικα καθυστερούσε να υποβάλει τα τελικά της σχόλια επί του πέμπτου νομοθετήματος που αφορά την πρώτη κατοικία, ζήτησε και πέτυχε από τους διεθνείς δανειστές να αποδεχθούν αυτή την πρόταση.
Ο τριμηνιαίος προγραμματισμός του κράτους έχει ανατραπεί, καθώς η επόμενη δόση δεν μπορεί να αποταμιευτεί, κατέληξε ο Κύπριος υπουργός.