Σε χαμηλό 15 μηνών η μεταποίηση στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Markit ο δείκτης, υπογραμμίζοντας μια δριμύτερη επιδείνωση του τομέα παραγωγής αγαθών της Ελλάδας, υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την έβδομη φορά που ο δείκτης καταγράφει τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων στο διάστημα των τελευταίων οκτώ μηνών.
Μεταξύ των παραγόντων, οι οποίοι παρέσυραν τον κύριο δείκτη PMI σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο, ήταν η μείωση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα– η πρώτη σε διάστημα τριών μηνών. Στο γεγονός αυτό προστέθηκαν τα επίπεδα εισερχόμενων νέων εργασιών του τομέα, τα οποία περιορίστηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό, τον υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2013. Η μείωση ήταν η πέμπτη σε ισάριθμους συνεχείς μήνες και αποδόθηκε, εν μέρει, στην αβεβαιότητα που επικράτησε κατά την προεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με την Markit, τα στοιχεία υπέδειξαν εξασθένηση της ζήτησης για τα προϊόντα ελληνικής κατασκευής τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν περαιτέρω, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Δεκεμβρίου.
Οι κατασκευαστές περιόρισαν τις αγορές πρώτων υλών και ημικατεργασμένων προϊόντων κατ' αναλογία με τις μειωμένες νέες παραγγελίες. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των επιπέδων αγορών επιταχύνθηκε, οδηγώντας, με τη σειρά του, τα αποθέματα αγορών σε δριμεία υποχώρηση και στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον προηγούμενο Μάρτιο. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης ήταν και πάλι ταχύτερος από τον Δεκέμβριο.
Καθώς η εκ νέου εξασθένηση της παραγωγής δεν πρόλαβε να επηρεάσει τις αποφάσεις σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού, τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπέδειξαν αύξηση της απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν οριακός, μολονότι εξασθενημένος από τον προηγούμενο μήνα.
Ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών –μέγεθος το οποίο μπορεί να δώσει κάποια ένδειξη για τις πιέσεις που ασκούνται στη δυναμικότητα των εργοστασίων– υποχώρησε κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενάμισι έτους.
Σε άλλους επιμέρους τομείς, τα στοιχεία της έρευνας του Ιανουαρίου υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική μείωση των τιμών πώλησης από την πλευρά των κατασκευαστών, ενώ ο ρυθμός υποχώρησης παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Οι μέσες τιμές εισροών που κλήθηκαν να καταβάλουν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Επιπλέον, ο βαθμός μείωσης του Ιανουαρίου ήταν ο σημαντικότερος από τον Απρίλιο του 2009. Στο μεταξύ, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα.