Στο γραφείο του 'Οσμπορν το ελληνικό χρέος

Το κατώφλι του γραφείου του Βρετανού ΥΠΟΙΚ πέρασαν σήμερα οι Ελληνες καθ' ύλην αρμόδιοι κομίζοντας τις ελληνικές θέσεις για το χρέος, την ανάταξη της οικονομίας και τις επενδύσεις

Στο γραφείο του 'Οσμπορν το ελληνικό χρέος
5'

Η συνάντηση Ελληνων και Βρετανών βρίσκεται σε εξέλιξη και αποσκοπεί στη «συγκρότηση συμμαχιών» για το χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο αναλύουν αυτή την ώρα, στον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, τις ελληνικές αιτιάσεις απέναντι σε μια νέα συμφωνία Ελλάδας Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είχε δηλώσει πως το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δεν συνιστά ήττα της λιτότητας, αλλά ήττα των αποτυχημένων οικονομικών σχεδίων και θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση στη Βρετανία για να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί.

Ακολούθως, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Αύριο, Τρίτη, οι κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος θα επισκεφτούν τη Ρώμη, ευελπιστντας σε στήριξη των ελληνικών θέσεων, από τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοά.

Την Κυριακή ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν και εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο».

O γαλλικός τύπος για τη συνάντηση με τον Σαπέν

Στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, στο Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ανάλογα με τη συντηρητική ή μη τοποθέτησή του, ή κρατώντας πιο ουδέτερη στάση περιμένοντας τα αποτελέσματα της ελληνικής προσπάθειας για νέα διαπραγμάτευση, αναφέρεται το σύνολο του γαλλικού Τύπου.

«Η Ευρώπη αναζητά την απάντηση στο φαινόμενο Τσίπρας» τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδό της η «Λε Μοντ», υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μία συμφωνία με τους πιστωτές της, πριν από τις 28 Φεβρουαρίου. Στις εσωτερικές σελίδες γίνεται αναφορά στη θέληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγ. Μέρκελ «να αποφευχθεί η δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού μετώπου στην Ευρώπη περισσότερο προσφιλούς προς την ελληνική κυβέρνηση». Η «Μοντ» εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος αναμένεται να είναι «εκρηκτικές».

«Βαρουφάκης, ένας πενηντάρης "τοις μετρητοίς" για την Ελλάδα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Λιμπερασιόν» που του αφιερώνει ένα δισέλιδο στις εσωτερικές σελίδες της. «Δημιουργός των οικονομικών της Ελλάδας, αμφισβητίας οικονομολόγος, είναι ο υπουργός-κλειδί της κυβέρνησης Τσίπρα, το οποίο οι Βρυξέλλες περιμένουν στην στροφή» υπογραμμίζει η «Λιμπερασιόν» σε δημοσίευμα με το προφίλ του υπουργού που συνοδεύεται από φωτογραφία ενός χαμογελαστού Βαρουφάκη, ανάμεσα στο πλήθος. «Η πρόκληση σήμερα είναι να διαπιστωθεί ποια είναι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που έχει η Ελλάδα για την απόκτηση χρόνου, για την αποπληρωμή και ίσως ακόμα τη διαγραφή μέρους του χρέους» σημειώνει η εφημερίδα.

Το Παρίσι υποστηρίζει «ένα νέο συμβόλαιο» με την Αθήνα τιτλοφορεί η "Φιγκαρό" με αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη διαβεβαίωση του κ. Σαπέν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους, «όμως, είναι έτοιμος να συζητήσει για τρόπους ελάφρυνσης του βάρους».

«Ελληνική κρίση, το επικίνδυνο παιγνίδι του ισορροπιστή, του Φρανσουά Ολάντ» είναι ο τίτλος της δεξιάς «Οπινιόν». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να επωφεληθεί από την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιβάλει στην Ευρώπη και την Άγγελα Μέρκελ μία χαλάρωση στην οικονομική πολιτική. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Σαπέν αποδέχθηκε χθες «και επιθυμεί ένα νέο συμβόλαιο» με την Ελλάδα.

«Αντιμετωπίζοντας την εξαπάτηση, η αλήθεια για τις πραγματικές τιμές του ελληνικού χρέους» τιτλοφορεί η κομουνιστική «Ουμανιτέ» και τονίζεται ότι η εξάρτηση από τις χρηματαγορές και η λιτότητα συνέβαλαν στη διόγκωση του χρέους σε αφόρητο βαθμό. Η επαναδιαπραγμάτευση που ξεκινά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη ρήξη με αυτό το πρόγραμμα που έχει αποδειχθεί δηλητήριο για την Ελλάδα και την Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα.

«Χρέος, η Ελλάδα θέλει να παίξει με τις διασπάσεις στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος της οικονομικής «Λεζ Εκό». «Τέλος στον διάλογο κωφών, τόπος στην αναζήτηση συνεργατών» επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην περιοδεία ανά την Ευρώπη που ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση. Ο συντάκτης αναρωτιέται εάν αυτές οι διπλωματικές κινήσεις επαρκούν για τη δημιουργία ενός μετώπου των χωρών του Νότου ενάντια στη Γερμανία, που επιδεικτικά έχει αποκλεισθεί από την περιοδεία αυτής της εβδομάδας. Εκτιμά ότι πολλά θα κριθούν την ερχόμενη Πέμπτη με την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων για το 2015 και 2016, στις Βρυξέλλες. Με βάση αυτά τα νούμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει στις αρχές Μαρτίου εάν θα επιβάλει κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία για τη δημοσιονομική κατάστασή τους, σημειώνει η «Λεζ Εκό».

«Δυνατή από την υποστήριξη του Ομπάμα, η Αθήνα θέλει να της δοθεί χρόνος για τη διαχείριση του χρέους της» τιτλοφορεί η «Λε Παριζιέν». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «αναπάντεχη» τη δήλωση Ομπάμα στο κανάλι CNN την ίδια ώρα που ο Γ. Βαρουφάκης ξεκινούσε την περιοδεία του στην Ευρώπη, με πρώτη στάση το Παρίσι. «Μία δεδομένη στιγμή απαιτείται μία στρατηγική ανάπτυξης για να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους» είναι η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ που υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα. Σχετικά με την επίσκεψη στο Παρίσι, γίνεται αναφορά στον παραλληλισμό της Ελλάδας με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του, στην ιδέα ενός «νέου συμβολαίου» και στη θέληση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να πετύχει μία συμφωνία με την ΕΚΤ για την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας, έως ότου συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή