Reuters: Η Ελλάδα, η ευρωζώνη και η «αφερεγγυότητα»

Πολλά εξαρτώνται από την ερμηνεία μιας λέξης, και στην περίπτωση της Ελλάδας και της ευρωζώνης, η λέξη αυτή είναι «αφερέγγυος».

Reuters: Η Ελλάδα, η ευρωζώνη και η «αφερεγγυότητα»
1'

Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ήταν ασυνήθιστα ειλικρινής παρομοιάζοντας την περίπτωση της χώρας του με έναν άνεργο που τον συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσει την πιστωτική κάρτα για να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Θα τον συμβουλεύατε να συνεχίσει να παίρνει αυτές τις δόσεις από την πιστωτική κάρτα για να αντιμετωπίσει αυτό που ουσιαστικά είναι ένα πρόβλημα αφερεγγυότητας;», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αυτό είναι το πρόβλημα τα τελευταία πέντε χρόνια με την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση παρατείνουν και προσποιούνται», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Σε άρθρο του στο Reuters ο James Saft τονίζει ότι επιμένοντας στο να προσποιούμαστε πως μπορεί κάποιος (μια χώρα) να εξοφλήσει τις οφειλές του εάν του δοθεί χρόνος και περιθώριο ελιγμών, είναι μια παλιά αλλά όχι ένδοξη παράδοση μεταξύ των περισσότερο χρεωμένων. «Το να έρχονται ωστοσο και να ομολογούν την αφερεγγυότητά τους, δεν είναι».

Και αυτό, σημειώνει ο Saft, διότι συνήθως ακολουθούν συγκεκριμένα πράγματα μετά από μια παραδοχή αφερεγγυότητας, με αποτέλεσμα τα ομόλογα της χώρας να μην γίνονται αποδεκτά ως collateral.

«Μιλώντας για αφερεγγυότητα, έχει αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και έχει καταστήσει αδύνατη την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές για την κυβέρνηση», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή