Reuters: Επιφυλάξεις Ευρωπαίων στις προτάσεις Βαρουφάκη
Στην ΕΚΤ επικρατεί σχεδόν απορριπτική στάση για την πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Στελέχη της ΕΚΤ αντιτείνουν ότι επιθυμούν την πλήρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, παρουσίασε την ιδέα τη Δευτέρα ότι τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέρος του χρέους που οφείλεται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης - συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ - θα μπορούσε να ανταλλαγεί είτε με ομόλογα-ανάπτυξης είτε με τα αποκαλούμενα «αέναα» ομόλογα.
Παραμένει αδιευκρίνιστο, σημείωνει το Reuters, αν η ιδέα συνεπάγεται ή όχι την εγκατάλειψη του αιτήματος για διαγραφή του χρέους. Ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερή στο αίτημά της για μείωση του χρέους αλλά μια πηγή δήλωσε ότι η απαίτηση για «κούρεμα» χρέου δεν υπάρχει πια.
Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας υποδέχθηκαν με «κρύα καρδιά» την πρόταση αυτή, προσθέτει το Reuters.
«Θέλουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις ήταν επιφυλακτικές. Υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό είναι ένα νέο κόλπο για να κάνει κανείς κούρεμα χρέους» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Reuters, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία όρεξη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της Ευρωζώνης ύψους 195 δισ. ευρώ.
«Ο Βαρουφάκης είναι έξυπνος αλλά υποτιμά τα προβλήματα, τα καταστατικά περιθώρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης» συμπλήρωσε δεύτερος αξιωματούχος.
Εκτός από νομικά ζητήματα η πρόταση Βαρουφάκη παρουσιάζει ορισμένα πρακτικά προβλήματα, συνεχίζει το Reuters.
«Με την επιφύλαξη ότι μας λείπουν οι λεπτομέρειες θα πρέπει να εκτιμήσουμε την ιδέα σωστά, δεν βλέπω μεγάλη όρεξη γι' αυτό, και τις πιθανές σημαντικές πρακτικές δυσκολίες» πρόσθεσε τρίτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Κατ' αρχήν ποιο θα είναι το κατώτατο όριο ανάπτυξης που θα χρησιμοποιηθεί για τα ομόλογα που θα συνδεθούν με τους ρυθμούς ανάπτυξης; Θα βασιστεί στις προβλέψεις - πιθανότατα όχι - ή στα πραγματικά δεδομένα; Και αν τα δεδομένα αναθεωρηθούν αργότερα προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όπως μπορεί να συμβεί;» αναρωτιέται ο αξιωματούχος.
Το γερμανικό think-tank DIW σε μελέτη του τάχθηκε υπέρ των ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης γιατί θα μείωναν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα σταθεροποιούσαν την αναλογία του χρέους ακόμα και αν η ανάπτυξη ήταν ασθενής, θα έδιναν μια σημαντική αφορμή για μεταρρυθμίσεις και, σε περίπτωση εκτόξευσης της ανάπτυξης, θα προσέφεραν περισσότερα χρήματα στους ευρωπαίους δανειστές.
Αλλά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να συμφωνήσει να έχει στα χέρια της αυτού του είδους τα ομόλογα και ότι οι οικονομικοί όροι που ισχύουν για την Ελλάδα από τον EFSF θα μπορούσαν πολύ δύσκολα να βελτιωθούν.
«Η ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι ότι θα ανάψει το κόκκινο φως. Γιατί να εφαρμοστεί οικονομική μηχανική αν τα κόστη είναι ήδη όσο πιο χαμηλά γίνεται;» αναρωτήθηκε τέταρτη πηγή που μίλησε στο Reuters.
«Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά αν αυτό είναι η καλύτερη πρόταση την οποία θα μπορούσε να παρουσιάσει η Ελλάδα» πρόσθεσε.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς
Η πρόταση της κυβέρνησης της Ελλάδα για την ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας στα κράτη μέλη της ευρωζώνης με ομόλογα τα τοκοχρεολύσια των οποίων θα συνδέονται με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αντιμετωπίστηκε με έντονες επιφυλάξεις και ψυχρότητα από Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Την ιδέα αυτή πρότεινε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος ιδίως στα ελληνικά κρατικά αξιόγραφα τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε μέρος των οφειλών προς άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης — πιο συγκεκριμένα, δάνεια που έχουν συναφθεί διμερώς και ανέρχονται συνολικά σε 53 δισεκ. ευρώ.
Παραμένει ασαφές εάν η πρόταση αυτή σημαίνει πως εγκαταλείπεται το αίτημα για τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας. Μια πηγή επισήμανε ότι το αίτημα για «κούρεμα» του χρέους δεν προβάλλεται πλέον.
Μολαταύτα αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποδέχθηκαν με ψυχρότητα την ελληνική πρόταση.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις είναι μάλλον επιφυλακτικές. Υπάρχει ανησυχία πως πρόκειται απλά για ένα νέο κόλπο με στόχο να γίνει κούρεμα», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά διάθεση στην ευρωζώνη να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του τμήματος του ελληνικού χρέους που διακρατούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και ανέρχεται σε €195 δισεκατομμύρια.
Η ΕΚΤ και οι 19 κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης διακρατούν ελληνικά αξιόγραφα αξίας που υπολογίζεται σε άλλα περίπου €50 δισεκατομμύρια.
«Ο Βαρουφάκης είναι ευφυής, αλλά υποτιμά τα προβλήματα» που εγείρει η πρόταση αυτή, ενώ υπερτιμά τα περιθώρια «παρέκκλισης από τους νομικούς κανόνες που ισχύουν για την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης», υποστήριξε ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Εξάλλου πέραν των νομικών ζητημάτων, η πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων εγείρει επίσης πρακτικά προβλήματα.
Παρότι «δεν έχουμε τις λεπτομέρειες που θα χρειαζόμασταν για να αξιολογήσουμε την ιδέα σωστά, δεν βλέπω να υπάρχει πολλή όρεξη για αυτό, ενώ πιθανόν (θα υπάρξουν) αξιοσημείωτες πρακτικές δυσκολίες», είπε ένας τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Καταρχήν ποιο θα ήταν το όριο του ρυθμού ανάπτυξης που θα καθοριζόταν στα ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με αυτόν; Θα τα βασίζαμε σε προβλέψεις —μάλλον όχι—, ή σε πραγματικά δεδομένα; Και τι θα συμβεί εάν τα μεγέθη αναθεωρηθούν, όπως μπορεί να συμβεί;»
Σε ένα δελτίο του, το γερμανικό ινστιτούτο μελετών DIW τάχθηκε υπέρ των ομολόγων που θα συνδέονται με την ανάπτυξη καθώς θεωρεί ότι θα μειώσει τον κίνδυνο η Αθήνα να κηρύξει πτώχευση, θα σταθεροποιήσει τον λόγο χρέους ακόμη κι αν η ανάπτυξη είναι μικρή, θα δώσει ένα κίνητρο για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και, σε περίπτωση που η ανάπτυξη επιταχυνθεί, οι πιστωτές θα αρχίσουν να δέχονται χρήματα με ταχύτερους ρυθμούς.
Αλλά αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισήμαναν ότι η ΕΚΤ δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό να συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί με ομόλογα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη ή τα λεγόμενα αέναα ομόλογα (perpetual bonds, μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης, που πληρώνουν διαρκώς σχετικά υψηλό τόκο), και ότι οι όροι του δανεισμού που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τον ΕΤΧΣ δύσκολα θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
«Η ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι όχι», ανέφερε ένας τέταρτος αξιωματούχος. Για ποιο λόγο να αρχίσει μια τόσο περίπλοκη διαδικασία «αν τα κόστη είναι ήδη όσο πιο χαμηλά γίνεται; Είναι πολύ ενοχλητικό, αν αυτό είναι το καλύτερο σχέδιο που μπορεί να προτείνει η κυβέρνηση της Ελλάδας», έκρινε ο ίδιος.