«Ο ρόλος της τρόικα στην Ελλάδα δεν ήταν και τόσο λαμπρός»

Δριμύτατη κριτική για τη στάση της τρόικα στην Ελλάδα, καταλογίζοντάς της «ανάμιξη» σε ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η μείωση των κατώτατων συντάξεων, άσκησε για μία ακόμη φορά ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

«Ο ρόλος της τρόικα στην Ελλάδα δεν ήταν και τόσο λαμπρός»
2'

«Δεν ήταν βέβαια και τόσο λαμπρός ο ρόλος της τρόικα» τονίζει χαρακτηριστικά στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν».

Για τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών - ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συνεχάρη το βράδυ των εκλογών τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη - είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ενώ όπως σημειώνει, μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί απλά να κηρύττει άκυρες όλες τις συμβάσεις.

«Δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους», υπογραμμίζει ο κ. Φάιμαν, θεωρώντας ωστόσο δυνατή την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων, κάτι που, όπως παρατηρεί, αναφέρουν ως προοπτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει, επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται αποτελεσματικές οικονομικές υπηρεσίες και ασφάλεια δικαίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φορολογικής απάτης, ζητήματα για τα οποία περιμένει η νέα ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες.

Υπενθυμίζεται ότι σε τοποθετήσεις του, την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Φάιμαν είχε επισημάνει πως στη συζήτηση για μια διαγραφή ελληνικού χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένει κινητικότητα και από τις δύο πλευρές, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν ένα βήμα προς το μέρος της Ελλάδας.

Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο καγκελάριος είχε διαμηνύσει, άλλωστε, πως η Αυστρία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση, πως μια σταθερή Ελλάδα σε μια κοινή Νομισματική Ζώνη είναι προς συμφέρον όλων, ενώ δήλωνε πεπεισμένος πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως κοινότητα κοινής μοίρας, θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή βάση στον αγώνα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, ενώ και η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή