Θρίλερ για γερά νεύρα, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Θα προηγηθούν στις 11 Φεβρουαρίου ένα έκτακτο Eurogroup ειδικά για το ελληνικό πρόβλημα, η Σύνοδος Κορυφής στις 12 του μήνα και, ενδιάμεσα, αναρίθμητα τηλεφωνήματα, επαφές, μυστικές συσκέψεις και συνεννοήσεις.
Η εικόνα που υπάρχει αυτή την ώρα, πρωί Σαββάτου 7/2/15 είναι συγκρουσιακή. Σε κανένα σημείο δεν φαίνεται να συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με την πανίσχυρη γερμανική, η οποία επηρεάζει τα κοινοτικά όργανα και στηρίζεται από έξαλλες φωνές υπέρ της λιτότητας, που ξεκινούν από τη Φινλανδία και φτάνουν ως την... Πορτογαλία.
Οι Γερμανοί είναι σαφείς: Η Ελλάδα πρέπει ή να ζητήσει παράταση του μνημονίου ή να φέρει ένα πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, πλήρως κοστολογημένο και αυτό να εγκριθεί (ΑΝ εγκριθεί) από τους δανειστές μας πριν τις 28 Φεβρουαρίου και τη λήξη του ισχύοντος μνημονίου. Αλλιώς, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα μέσω του ELA διακόπτεται, όπως διεκόπη η δυνατότητα να αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα. Διακοπή ρευστότητας στις τράπεζες, συνιστά de facto πιστωτικό γεγονός!
Από την άλλη, η Ελλάδα αντιτείνει ότι η πρόσφατη επιλογή των Ελλήνων πολιτών στις 25 Ιανουαρίου ήταν κατά της λιτότητας κι από αυτή την επιλογή δεσμεύεται η κυβέρνηση Τσίπρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί παράταση του μνημονίου. Αλλά πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, ανθρώπινα είναι αδύνατο να εκπονηθεί. Συνεπώς, η Αθήνα ζητεί μια συμφωνία- «γέφυρα» που θα μας πάει στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο, για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την πολυετή ύφεση.
Στη μέση είναι η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι, που δεν θέλει να δει την Ελλάδα να εγκαταλείπει τη Ζώνη του ευρώ, αλλά ούτε και τη Γερμανία να ακυρώνει την πολιτική της λιτότητας, με την οποία πορεύθηκε ως τώρα η Ευρωζώνη. Η άρνηση της ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα είναι ένα μήνυμα τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Φρανκφούρτη, ώστε να βρεθεί μαι λύση.
Κανείς δεν υποχωρεί, ενώ η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν εξυπηρετεί κανέναν. Κι ο χρόνος για να βρεθεί μια λύση, είναι εξαιρετικά μικρός, μόλις δέκα ημέρες. Το θρίλερ είναι σε πλήρη εξέλιξη...