DW: Και ο πιο ισχυρός πρέπει να αναζητεί ένα συμβιβασμό
Σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία ο συμπρόεδρος των ευρωπαίων Πρασίνων Ράινχαρντ Μπίτικοφερ ζητά ένα πιο ενεργό ρόλο από την γερμανική κυβέρνηση για να βρεθεί διέξοδος, μεταδίδει η D.W.
«Γεγονός είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε πολύ γρήγορα να πάρει αποστάσεις από τη προεκλογική ρητορική και κάνει τώρα λόγο για ένα συμβιβασμό, γεγονός το οποίο συνάδει οπωσδήποτε με το ευρωπαϊκό πνεύμα. Από την άλλη πλευρά στο Βερολίνο θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι και οι δανειστές οφείλουν να αναζητήσουν ενεργά μια συμβιβαστική λύση. Δεν θεωρώ ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί απλά να περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, θα πρέπει και εκείνη να συμβάλλει. Και η συμβολή της θα μπορούσε να είναι νέες συμφωνίες στη βάση της στήριξης από τη μια πλευρά και μεταρρυθμίσεων από την άλλη. Αυτό που σίγουρα δεν γίνεται είναι να επιμείνουμε στην μέχρι τώρα πορεία της πολιτικής λιτότητας. Και εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε: Λιτότητα και μεταρρυθμίσεις δεν είναι το ίδιο».
Φορολογείστε τους πολύ πλούσιους
Κατά την άποψη του Γερμανού ευρωβουλευτή η Ελλάδα, παρά τις όποιες εξαρτήσεις από την Ευρώπη, δεν είναι μια χώρα που δεν μπορεί να λάβει μόνη της αποφάσεις. Θα χαιρόμουν η Αθήνα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως έχει άλλωστε ανακοινώσει, είπε ο Ράινχαρντ Μπίτικοφερ και πρόσθεσε:
«Για παράδειγμα η κυβέρνηση θα μπορούσε να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους Ελληνες, οι οποίοι όχι μόνο δεν συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά βγήκαν κερδισμένοι από το παράλογο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που επέβαλλε στην Ελλάδα η τρόικα. Υπάρχουν λοιπόν περιθώρια χειρισμών που έχει η Ελλάδα και πιστεύω ότι τουλάχιστον το 75% των Ευρωπαίων θα τα επικροτούσαν».
Ο Ράινχαρντ Μπίτικοφερ προειδοποιεί ότι ο χρόνος πιέζει ιδίως μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται πια ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις από την ερχόμενη Τετάρτη 11η Φεβρουαρίου.
Και ακριβώς για το λόγο αυτό παροτρύνει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να αναλάβει πρωτοβουλίες αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης:
«Ξέρετε συχνά μόνο η αδύναμη πλευρά μιλά για συμβιβασμό σε μια διαπραγμάτευση. Όμως η ευφυΐα επιβάλλει στον πιο ισχυρό να μιλά και εκείνος για συμβιβασμό. (...)Όπως και να έχει όμως δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια με την τρόικα. Αυτό το αποφάσισαν οι Eλληνες ψηφοφόροι και υπάρχει πράγματι διάθεση για συμβιβασμό. Οι συμφωνίες δεν προβλέπουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια τρόικα. Προβλέπουν ότι αν οι δανειστές παράσχουν στήριξη στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει και έλεγχος. Όμως τον έλεγχο μπορείς να τον οργανώσεις και διαφορετικά. Πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει να εργαστούμε εποικοδομητικά».