Γερμανός Οικονομολόγος προς Μέρκελ: Όχι άλλες περικοπές στην Ελλάδα

Αυστηρό μήνυμα στο Βερολίνο γενικότερα και στην Άνγκελα Μέρκελ ειδικότερα, έστειλε επιφανής Γερμανός οικονομολόγος, τονίζοντας αφενός ότι η πολιτική που προσπάθησε να επιβάλει η χώρα του στην Ελλάδα απέτυχε, αφετέρου ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις περικοπές.

Γερμανός Οικονομολόγος προς Μέρκελ: Όχι άλλες περικοπές στην Ελλάδα
3'

«Εάν ένα χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και το ύψος των επιτοκίων. Στην Ελλάδα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η χώρα καταβάλει πολύ χαμηλά επιτόκια, ότι χωρίς την αποπληρωμή των τόκων υπάρχει μάλιστα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και πως χρειάζεται μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης για να αρχίσει να μειώνεται το επίπεδο του χρέους», ανέφερε αρχικά ο Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία DLF.

«Εμείς ως ινστιτούτο λέμε ότι αυτό είναι εφικτό και πως πρόκειται μάλιστα για καλύτερη λύση σε σχέση με το κούρεμα το οποίο καταρχήν θα στοιχίσει χρήματα στους φορολογούμενους στην Ευρώπη και κατά δεύτερον θα προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές. Τρίτον, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες της κρίσης».

Κληθείς να εξηγήσει πως μπορεί η νέα κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, ο Χορν τόνισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψει το δρόμο των σκληρών περικοπών. Είναι άλλωστε προϋπόθεση για να μην είναι αναγκαίο το κούρεμα. Δεν μπορείς να κάνεις παράλληλα και τα δυο, να ακολουθείς δηλαδή μια πολύ αυστηρή πολιτική περικοπών και να εξυπηρετείς την ίδια ώρα το υψηλό χρέος.

Αυτό δεν λειτούργησε και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όποιος λοιπόν θέλει να αποφύγει το κούρεμα, θα πρέπει να δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να μην κάνουν τόσο σκληρές περικοπές όσο στο παρελθόν, αυτή άλλωστε είναι και η απαίτησή τους. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις και να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση».

Όπως βέβαια παραδέχθηκε ο Χορν, με τα νέα δεδομένα και τις αποφάσεις της ΕΚΤ να μην αγοράζει ελληνικά ομόλογα, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση.

«Η ΕΚΤ έγινε πολύ προσεκτική γιατί χρειάζεται φυσικά τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εκτός Γερμανίας -για παράδειγμα στην Κομισιόν του Ζ. Κλ. Γιούνκερ- βλέπω ότι υπάρχει προθυμία για μια αλλαγή πορείας. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ήδη ότι στον υπολογισμό των ελλειμμάτων θα λαμβάνονται υπόψη οι επενδύσεις. Εκεί που δεν βλέπω να υπάρχει προθυμία είναι από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης. Ακολουθείται μια πολύ σκληρή γραμμή.

Είναι όμως σαφές ότι από γερμανική σκοπιά δεν έχει νόημα να συνεχίσει κανείς την ίδια οικονομική πολιτική. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν αφαιρείς από μια χώρα το ένα τέταρτο της ευημερίας της, η πολιτική αυτή έχει αποτύχει. Όταν λοιπόν θέλεις να αποφύγεις ένα κούρεμα, το οποίο καταλαβαίνω από γερμανική σκοπιά, τότε πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Η Γερμανία θα πρέπει να την επιτρέψει την αλλαγή αυτή».

Κλείνοντας, ο Χορντ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή δουλειά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και το γεγονός ότι αυτή δεν φαίνεται ξεκάθαρα οφείλεται στην εφαρμογή λανθασμένων πολιτικών.

«Έχουν κάνει πάρα πολλά, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Μπορεί να μην υπάρχουν τόσες επιτυχίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν τίποτα, αλλά ότι ακολουθήθηκε εν μέρει μια λανθασμένη πολιτική».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή