Γερμανία: Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ εντείνει την πίεση στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ενέτεινε την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα να καταβάλει προσπάθειες να ανακάμψει οικονομικά προωθώντας αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να μεταβάλει τη στάση του έναντι της Αθήνας, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη (10/2) στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Γερμανία: Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ εντείνει την πίεση στην Ελλάδα
3'

Ο Βάιντμαν επέμεινε στις πάγιες θέσεις του, χωρίς να υποχωρεί στη διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη, καθώς η Αθήνα επιδιώκει τον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης και των όρων που το συνοδεύουν, ιδίως της πολιτικής λιτότητας.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μακροπρόθεσμα μόνον εάν καταστήσει τα δημοσιονομικά της πιο σταθερά και την οικονομία της πιο ανταγωνιστική», είπε στο Ρόιτερς ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Κωνσταντινούπολη.

«Αλλά ασφαλώς, σε τελευταία ανάλυση, πρέπει (η Ελλάδα) να καταβάλει αξιόπιστες προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση με βιώσιμο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί ξανά στα δυο της πόδια», συνέχισε ο Βάιντμαν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα αποδέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για νέο δανεισμό στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό μετακυλύει την ευθύνη για τη χρηματοδότησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και ερμηνεύθηκε ως ένδειξη απομόνωσης της Ελλάδας από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, γράφει το Ρόιτερς.

Ο Βάιντμαν επέμεινε επίσης ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ευρωζώνη να εκτεθεί στην υποψία ότι ενέχεται στην απαγορευμένη χρηματοδότηση κρατών με νομισματικά μέσα».

Ο ίδιος έκρινε ότι η νομισματική ένωση και οι τράπεζές της δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη έκθεση στην «έμμεση μετάδοση» της κρίσης από την Ελλάδα όσο αντιμετώπιζαν στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ υποστήριξε ακόμη πως δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων, λέγοντας ότι θεωρεί ότι οι τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες αντανακλούν τις διαφορές στους αναπτυξιακούς κύκλους στις διαφορετικές νομισματικές ζώνες. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν, στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον της επιδίωξης να αποκτηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο του εμπορίου μέσω των ισοτιμιών των νομισμάτων.

Ακόμη, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε τις επιφυλάξεις του έναντι του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με σκοπό να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη και να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη.

Ο Βάιντμαν έκρινε πως η ΕΚΤ εισέρχεται σε αχαρτογράφητες περιοχές, όπου υπάρχουν «ιδιαίτεροι κίνδυνοι» και πρόσθεσε: «δεν πρέπει να υπερβούμε τα όρια της νομισματικής πολιτικής ή να δώσουμε την εντύπωση πως βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη μπορεί να λυθούν με το τύπωμα χρήματος».

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ εμφανίστηκε ακόμη να διστάζει να συναινέσει στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων από μέρους της κυβέρνησης της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι οι εταίροι της την καλούν να τονώσει την εγχώρια ζήτηση για να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.

«Οι επιπρόσθετες επενδύσεις δεν θα έπρεπε κατά την άποψή μου να χρηματοδοτούνται από επιπρόσθετα χρέη, μόνον από προσαρμογές στους κρατικούς προϋπολογισμούς», είπε ο Βάιντμαν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή