Μάρδας: Ισορροπημένη απόφαση στο Eurogroup

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια "ισορροπημένη απόφαση" στη συνεδρίαση τουEurogroup εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας

Μάρδας: Ισορροπημένη απόφαση στο Eurogroup
5'

"Αν κάποιος από τους δύο υποχωρήσει πάρα πολύ εύκολα, αυτός που δεν θα υποχωρήσει θα έχει το πάνω χέρι. Προς το παρόν και τα δύο μέρη δείχνουν διατεθειμένα όχι να συγκρουστούν, αλλά να μην υποχωρήσουν εύκολα, οπότε το γεγονός ότι υπάρχει ίδια τάση και στα δύο μέρη θα οδηγήσει, κατά την άποψή μου, σε μια πιο ισορροπημένη απόφαση, παρά αν κάποιος έδειχνε ότι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος. Σε αυτή την περίπτωση η όποια απόφαση θα ήταν σε βάρος του ευάλωτου" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ότι "αν η Ελλάδα θέλει χρήματα τότε χρειάζεται πρόγραμμα», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε: "Αυτές είναι δηλώσεις περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα παρά ουσιαστικές και είναι εύλογο ότι όταν ένας υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται σε ξένη χώρα και πρέπει να κάνει μόνο μία δήλωση σε μόνο μία σειρά, θα πει κάτι και θα σηκωθεί να φύγει, τελειώνοντας η υπόθεση, περνώντας ένα μήνυμα το οποίο ξέρουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είπε κάτι καινούργιο ο κ. Σόιμπλε".

Ο κ. Μάρδας ερωτηθείς για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σημειώνει: "Αυτό που επιδιώκουμε είναι αυτό που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να λέμε, είναι ότι όταν χρειαζόμαστε χρήματα, μπορούμε να πληρώσουμε... Κύριο μέλημά μας είναι να μπορούμε να έχουμε χρήματα στο χρόνο που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μας. Να σας πω ότι την ιστορία πως μπορεί να μην πληρωθούν οι συντάξεις, εγώ την έχω ακούσει πάνω από δέκα φορές από το 1990 και μετά, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Πάντοτε γίνεται τέτοια συζήτηση, αλλά σε τελική ανάλυση μένει συζήτηση".

H συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση πήρε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα;

-Τα δύσκολα έχουν αρχίσει εδώ και μέρες. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι κάτι τυπικό. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι δεν θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, απλά και μόνο δόθηκε η ευκαιρία από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους υπουργούς να δοθούν κάποιες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τα μέτρα πολιτικής που θα εφαρμόσουν, κάτι που δεν ήταν γνωστό. Αυτό ήταν το ενδιαφέρον της όλης συζήτησης. Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε να εξειδικεύουμε τα μέτρα και να εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε πει.

-Σήμερα υπάρχει μια κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα είναι εκεί. Ποιο είναι το κλίμα που βλέπετε να διαμορφώνεται έναντι της χώρας;

-Υπάρχει αυτός ο δυισμός, ακόμη και ένα μέρος του Τύπου άρχισε να γυρίζει προς τις θέσεις μας, έστω και με επιφυλάξεις, ένα άλλο παραμένει με στυλωμένα τα πόδια, είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη. Κάποια πράγματα πρέπει να ωριμάσουν για να γίνουν, δεν γίνονται έτσι εύκολα στην πολιτική. Ως εκ τούτου, είμαστε στο χρόνο της ωρίμανσης των προτάσεων που ακούγονται για πρώτη φορά. Κάποιους έχουν ενοχλήσει, κάποιους έχουν σοκάρει, κάποιοι τις θεωρούν αυτονόητες, οπότε καταλαβαίνετε ότι και τα δύο μέρη πρέπει να δείξουν ότι δύσκολα θα αποχωρήσουν για να μπορέσει η διαπραγμάτευση να μπει σε τέτοια διαδικασία που να οδηγήσει σε ισορροπημένη απόφαση. Αν κάποιος από τους δύο υποχωρήσει πάρα πολύ εύκολα, αυτός που δεν θα υποχωρήσει θα έχει το πάνω χέρι. Προς το παρόν και τα δύο μέρη δείχνουν διατεθειμένα όχι να συγκρουστούν, αλλά να μην υποχωρήσουν εύκολα, οπότε το γεγονός ότι υπάρχει ίδια τάση και στα δύο μέρη θα οδηγήσει, κατά την άποψή μου, σε μια πιο ισορροπημένη απόφαση, παρά αν κάποιος έδειχνε ότι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος. Σε αυτή την περίπτωση η όποια απόφαση θα ήταν σε βάρος του ευάλωτου.

-Άκουσα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε στην Κωνσταντινούπολη, να λέει ότι αν δεν θέλει η Αθήνα τη δόση του 1,8 δισ., κανένα πρόβλημα, να μην την πάρει. Η χώρα χρειάζεται ρευστότητα, πώς μπορεί να την εξασφαλίσει αυτή τη στιγμή;

-Κάθε χώρα χρειάζεται ρευστότητα, δεν είναι μόνο η δική μας η χώρα. Αυτές είναι δηλώσεις περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα παρά ουσιαστικές και είναι εύλογο ότι όταν ένας υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται σε ξένη χώρα και πρέπει να κάνει μόνο μία δήλωση σε μόνο μία σειρά, θα πει κάτι και θα σηκωθεί να φύγει, τελειώνοντας η υπόθεση, περνώντας ένα μήνυμα το οποίο ξέρουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είπε κάτι καινούργιο ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με αυτά τα οποία ανέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτά που βρίσκονται πίσω από τις λέξεις του κ. Σόιμπλε είναι γνωστά εδώ και δέκα ημέρες.

-Οι γερμανικές εφημερίδες ισχυρίζονται ότι υπάρχει εκροή καταθέσεων, για στροφή προς το χρυσό στην Ελλάδα, γράφει σήμερα χαρακτηριστικά η «Χάντελσμπλατ». Ποιο είναι το κλίμα; Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα ίσως στα έσοδα;

-Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά, τα ξέρει πολύ καλά ο κ. Στουρνάρας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι αυτό που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να λέμε, ότι όταν χρειαζόμαστε χρήματα, μπορούμε να πληρώσουμε.

-Διαβεβαιώνετε τους Έλληνες και θα έλεγα μετ΄ επιτάσεως τους συνταξιούχους που ανησυχούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας;

-Κύριο μέλημά μας είναι να μπορούμε να έχουμε χρήματα στο χρόνο που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μας. Να σας πω ότι την ιστορία πως μπορεί να μην πληρωθούν οι συντάξεις, εγώ την έχω ακούσει πάνω από δέκα φορές από το 1990 και μετά, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Πάντοτε γίνεται τέτοια συζήτηση, αλλά σε τελική ανάλυση μένει συζήτηση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή