Το Bruegel μιλά για «τραγωδία» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της ανάλυσης του think tank, Bruegel, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει την αποδοχή ελληνικών ομολόγων , η προσοχή στρέφεται και πάλι στην Ελλάδα και το τραπεζικό της ζήτημα.

Το Bruegel  μιλά για «τραγωδία» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
1'

Ο ερευνητής Thomas Walsh και ο διευθυντής του think tank, Guntram B. Wolff, δέχονται ότι μπορεί να ασκηθεί κριτική στην απόφαση της ΕΚΤ για την επιδείνωση της κρίσης, αλλά επισημαίνουν μπορεί και να τεκμηριωθεί ότι η Φρανκφούρτη δεν είχε άλλη επιλογή, δεδομένης της αφερεγγυότητας του ελληνικού κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν ότι η απόφαση αυτή εγείρει το ερώτημα σχετικά με το πώς μοιάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή.

Εστιάζουν στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ. Τα assets τους αντιστοιχούν στο 88% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (346,4 δισ. Ευρώ). Το book value για τις τέσσερις τράπεζες μαζί, διαμορφώνεται στα 35 δισ. ευρώ στο Γ΄ τρίμηνο του 2014.
Η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, έχει καταρρεύσει και διαμορφώνεται στα 15,2 δισ. ευρώ ή μόλις στο 43% του book value στο Γ΄ τρίμηνο 2014.

Η συνολική έκθεση ανέρχεται στο 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το 98% (12,4 δισ. ευρώ) αυτών των συμμετοχών, είναι εγχώριες. Από αυτά, τα 7,6 δισ. ευρώ είναι έντοκα γραμμάτια. Τα δάνεια από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στη γενική κυβέρνηση, αντιστοιχούν σε 11,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2014.

Τα γραφήματα δείχνουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή δέχεται σοβαρές πιέσεις και εάν αυτές συνεχιστούν, πριν βρεθεί συναινετική λύση, και οδηγήσουν σε επιπλέον πιέσεις του ΑΕΠ, οι υψηλότερες ζημιές σε NPLs και οι περαιτέρω αυξήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επηρεάσουν σημαντικά την κεφαλαιακή βάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή