Και το χρηματιστήριο καταργεί το μνημόνιο

Ράλι ανακούφισης στο ελληνικό Χρηματιστήριο, που έκλεισε με μεγάλη άνοδο +6,73% και ξεπέρασε τις 845 μονάδες (846,48, ενισχυμένος κατά 53,39 μονάδες βάσης) προεξοφλώντας τη συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της.
Και το χρηματιστήριο καταργεί το μνημόνιο
1'

Για άλλη μια συνεδρίαση πρωταγωνιστής ήταν οι τράπεζες, καθώς ο σχετικός δείκτης έκλεισε με την εκκωφαντική άνοδο του 14,10%. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μόνη διέξοδο ρευστότητας τον ELA (που πριν λίγο αυξήθηκε το περιθώρτιο ρευστότητας κατά 5,6 δισεκ. ευρώ), καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε προ ημερών να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα μέχρι τη λήξη της εκκρεμότητας. Με οικονομικούς όρους, κανονικά θα έπρεπε το 14% να ήταν πτώση. Κι όμως, ήταν άνοδος, γιατί όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, διανύουμε μια περίοδο που η οικονομία -και φυσικά η χρηματαγορά- παρακολουθεί τις εξελίξεις της πολιτικής και αντιδρά σε αυτές.

Ασφαλώς ένα μέρος της ανόδου οφείλεται και στη θετική έκβαση του άλλου «αγκαθιού» που είχε να αντιμετωπίσει η σύνοδος Κορυφής, δηλαδή το πρόβλημα της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική χρηματαγορά, προεξοφλώντας τη συμφωνία στο Eurogroup, δείχνει ότι αφήνει πίσω της την εποχή του μνημονίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή