Live Chat: Αδιέξοδο στο Eurogroup - Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση

Ναυάγιο στη σημερινή (16/02/2015) συνεδρίαση του Eurogroup. Tο Eurogroup πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί πως για έξι μήνες θα συνέχιζε το παρόν μνημόνιο με τεχνική παράταση, μέχρι να μπει σε εφαρμογή η νέα συμφωνία. Το Newsbomb.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις, τις οποίες μπορείτε να σχολιάσετε με τις δικές σας παρεμβάσεις...

Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου

Ωμός εκβιασμός Ντάισελμπλουμ

Το "ναυάγιο" στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις προτάσεις της Ελλάδας τονίζοντας πως δεν υπάρχει κοινό πεδίο με την ελληνική κυβέρνηση.

«Εξετάζουμε τεχνικά τις προτάσεις της Ελλάδας αλλά δεν έχουμε κοινό τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος», σημείωσε οπ πρόεδρος του Eurogroup.

“Δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε κοινά βήματα με την Ελλάδα. Μετά την ενημέρωση για το 70% προς 30% ζητήσαμε επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζοντας πως οι εταίροι παρακάλεσαν Έλληνες να υπάρξει επέκταση του προγράμματος.

«Χρειαζόμαστε χρόνο την οποία μας παρέχει η επιμήκυνση του προγράμματος. Πρέπει να επιμηκύνουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα – μνημόνιο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroupζητώντας παράλληλα από την Ελλάδα να κάνει χρήση της ευελιξίας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η επιμήκυνση του προγράμματος σημαίνει και νέες δεσμεύσεις. «Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις προς τους εταίρους της. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις, αλλά το θέμα της Ελλάδας είναι εάν θέλουν επιμήκυνση και ευελιξία του προγράμματος. Όλο το Eurogroup αναμένει το αίτημα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, με ρήτρα ευελιξίας και τήρηση των δεσμεύσεων», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα. «Δίνουμε προθεσμία μίας εβδομάδας, ώστε να υπάρξει αίτημα παράτασης του μνημονίου. Προτείνουμε παράταση του ελληνικού μνημονίου με ρήτρα ευελιξίας εντός του μνημονίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά αίτημα για επέκταση του προγράμματος, σημειώνοντας πως «όποιος είναι μέλος της Ένωσης πρέπει να σέβεται και τους κανόνες».

Αναφερόμενος για τη δική του θέση ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε: «Η δική μου προτίμηση είναι ήταν να υπάρχει πρόγραμμα επιμήκυνσης και είναι δυνατό και εφικτό. Άκουσα προσεκτικά τον Έλληνα συνάδελφο να μιλά για γέφυρα, μια ενδιάμεση λύση να υπάρχει περισσότερος χρόνος. Υπάρχουν προϋποθέσεις, ευελιξία, κάτι να βάλουμε, κάτι να βγάλουμε, αυτό θα πρέπει να υπάρχει κοινή επιθυμία. Όταν μιλούν για γέφυρα, ζητούν μια μεταβατική περίοδο. Είναι διαφορετικές λέξεις με το ίδιο νόημα. Όμως την πρωτοβουλία, τώρα, πρέπει να την πάρει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση για λέξεις. «Ο λόγος που μιλάμε για επιμήκυνση προκύπτει από τους όρους της συμφωνίας, τα επίσημα έγγραφα που έχουμε, εγκρίσεις από κοινοβούλια, μιλάμε για μια γέφυρα για έξι μήνες, να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει. Θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης της Ελλάδας να αποδεχτεί τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα που είναι ντε φάκτο στο σωστό δρόμο», τόνισε.

Ερωτηθείς για την ευελιξία του προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «πάντα υπάρχει ευελιξία σε ότι αφορά μέτρα ισοδύναμα να αντικαταστήσουν άλλα μέτρα. Οι θεσμοί φέρουν την ευθύνη να μας πουν αν ένα πρόγραμμα παραμένει στη σωστή πορεία. Οι τελευταίες μέρες δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα που να κατέληξαν από κοινού οι δύο πλευρές στις διαβουλεύσεις. Άρα πρέπει να συνεχιστεί το υπάρχον πρόγραμμα και να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αυτού του νέου προγράμματος.

Μοσκοβισί: Πρέπει να είμαστε λογικοί όχι ιδεολόγοι

Την αναγκαιότητα να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόνισε στις δηλώσεις του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πάντως ζήτησε να υποβάλει αίτημα παράτασης η Ελλάδα.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «όταν εκφράζει ο λαός σε μια δημοκρατία την άποψή του, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Από την άλλη το πρόγραμμα ισχύει ως τις 28 του Φεβρουαρίου, πρέπει να δούμε τι θα γίνει».

«Όλοι οι εταίροι θα εργαστούν για να βρουν μια λύση» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Εναπόκειται στη πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα, υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Το θέμα είναι να βρεθεί μια κοινή λύση. Το πρώτο έχει λοιπόν να κάνει με την επέκταση. Αυτό που είναι ουσιώδες είναι το αίτημα για επέκταση του προγράμματος. Αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, θα υπάρξει χρόνος για να εξετάσουμε το θέμα της ευελιξίας. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι το αίτημα για παράταση. Εδώ θα πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι» τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της παράτασης του πιστωτικού προγράμματος.

Μαξίμου: Δεν είμαστε κυβέρνηση εντολοδόχων

Προσπάθεια απαξίωσης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, καταγγέλλει η ελληνική κυβέρνηση.

«Δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Βαρουφάκη», αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Κατανοητό, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Και καταλήγουν: «Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων».

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», το οποίο αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε στο Eurogroup με πρόταση για «πάγωμα» των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αν συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Αυτό είναι το κείμενο που απέρριψε η ελληνική πλευρά

Το κείμενο, το οποίο απέρριψε η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters.

Κυβέρνηση: Μας ζητούν εφαρμογή του Μνημονίου – Δεν θα υπάρξει συμφωνία

Σε ρήξη οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, στο Eurogroup των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Στο Eurogroup (σ.σ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη) παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Και προσθέτουν: «Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος "έφυγε" από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους».
«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα μηνύματα που φτάνουν από Βερολίνο και Βρυξέλλες είναι από μετριοπαθή εως απαισιόδοξα. Την «ύστατη προσπάθεια» για επίτευξη συμφωνίας ως προς το ελληνικό χρέος θα κάνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, χθες (Κυριακή 15/2), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις έφτασε στο συμβούλιο ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έφτασε πολύ νωρίτερα καθώς πριν το Eurogroup πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε το "παρών" και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Τον σκεπτικισμό του για μια άμεση επίλυση του ελληνικού ζητήματος εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, παρότι διεμήνυσε, για άλλη μία φορά, πως ουδείς επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο ελληνικό στρατόπεδο, πάντως, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για, τουλάχιστον, μία κατ'αρχήν συμφωνία. Προς το παρόν, πάντως, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Κομισιόν κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

Σόιμπλε: Η απόφαση στα χέρια της Ελλάδας

Με ελαφρώς ειρωνική διάθεση και άτεγκτη στάση προσήλθε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Eurogroup.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί, στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, δεν θα χρειαστεί να σκεφτώ εναλλακτικές». Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, πρόσθεσε.

«Από αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής, δεν ενισχύεται η αισιοδοξία μου για την Ελλάδα» ανέφερε για την έκβαση των αποψινών συζήτησεων.

Σαπέν: Επέκταση του τρέχοντος προγράμματος

Επέκταση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα πρότεινε ως «καλή λύση» ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Ο κ. Σαπέν πρόσθεσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι με αυτό τον τρόπο θα βρεθεί επιπλέον χρόνος για να συνεχιστούν οι συζητήσεις Ελλάδας-εταίρων.

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα να πληρώσει τα χρέη της

«Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της»: αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» της Ισπανίας, όπως την εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Luis De Guindos, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Όπως ο Γιάννης Βαρουφάκης, έτσι και εμείς έχουμε μία κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί» δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ.
Πάντως πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία».

Λουξεμβούργο: Η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει τη θέση της

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, σήμερα θα εξετάσουμε τις κόκκινες γραμμές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, κατά την άφιξή του στο Eurogroup.

Τόνισε δε, ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της».

Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Διαπραγμάτευση για το τρέχον πρόγραμμα

Η βάση της διαπραγμάτευσης είναι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε.

Ο κ. Ρίνε δήλωσε επίσης, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη να συζητήσει ένα «νέο πρόγραμμα».

Λιθουανός ΥΠΟΙΚ: Απαιτείται περισσότερη σαφήνεια από την Ελλάδα

Ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για περισσότερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Λιθουανίας, ο οποίος απέφυγε ωστόσο να κάνει λόγο για συμφωνία.

«Είμαστε σε θέση να κάνουμε βήματα μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ριμάντας Σάτζιους, λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, για να συμπληρώσει: «Δεν είχαμε αρκετή πρόοδο τη Τετάρτη, πιστεύω όμως πως οι συνθήκες για περισσότερη πρόοδο είναι καλές».

Καταλήγοντας, ο Λιθουανός ΥΠΟΙΚ, υπογράμμισε: «Θέλουμε περισσότερη σαφήνεια από την ελληνική κυβέρνηση. Παραμένω επιφυλακτικός για το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας σήμερα. Θα ήθελα περισσότερη σαφήνεια ως προς τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια για τα βήματα που θα κάνει. Όλα είναι ανοιχτά για συζήτηση».

Δήλωση-βόμβα Ολάντ: Δεν αποκλείει ενδεχόμενο Grexit

Αποστασιοποιημένο εμφανίζεται το Παρίσι και η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως μεταδίδει το γαλλικό ραδιόφωνο E1, παραθέτοντας συνομιλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος φαίνεται να είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη σήμερα.

Πολιτική συντάκτρια του Europe 1, η οποία δηλώνει ότι μίλησε με τον Ολάντ, είπε για ενδεχόμενο «Grexit» ότι πρόκειται για μία υπόθεση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

«Είτε είναι στις Βρυξέλλες είτε σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια το ερώτημα τίθεται με σοβαρότητα και μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος ο ίδιος φαντάζεται αυτό το σενάριο. Μου εκμυστηρεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι πριν από πέντε χρόνια, εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, αυτό θα είχε παρασύρει την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Σήμερα λέει ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πιο ξεκάθαρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει» είπε η διαπιστευμένη στα Ηλύσια Πεδία δημοσιογράφος, Καρολίν Ρου.

Η ίδια δήλωσε για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας ότι ως καθηγητής Οικονομίας «έχει την τάση να θέλει να δίνει μαθήματα» και πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρέσει ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στους υπουργούς».

Ιρλανδία: Η Ελλάδα να θέσει «χειροπιαστές προτάσεις»

Την πιθανότητα μίας νέας σύγκλισης του Eurogroup την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, κατά την άφιξή του στο Eurogroup.

Επίσης, κάλεσε την Ελλάδα να θέσει «χειροπιαστές προτάσεις» στο τραπέζι, ώστε να συζητήσουν πάνω σε αυτές οι υπουργοί Οικονομικών.

Με «κλειστά χαρτιά» Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ

Χωρίς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους, προσήλθαν στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγο μετά τις 13:30 τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι δύο άνδρες θα έχουν συνάντηση πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Διάχυτη, ωστόσο, είναι η αίσθηση στις Βρυξέλλες, ότι οι σημερινές συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα, με την οριστική συμφωνία να μετατίθεται για τις επόμενες ημέρες

Μοσκοβισί: Ένας είναι ο στόχος - Θετική κατάληξη με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

«Μπαίνουμε σε μία συνεδρίαση σε λίγα λεπτά η οποία έχει μόνο έναν στόχο: Να έχουμε θετική κατάληξη με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά, επίσης και τον πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των εταίρων της», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε: «Αυτό θα συζητήσουμε. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες και δεν το θέλουμε αυτό. Θα εκπροσωπήσω την Κομισιόν στη συνεδρίαση με πραγματική θέληση για αίσια κατάληξη και, αν όλοι έχουμε τη θέληση γι’ αυτό, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι όροι αναφοράς, γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές, μετά τις τεχνικές συνομιλίες και θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε θετικά».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Εντωμεταξύ, τα θέματα που διακυβεύονται στο σημερινό Eurogroup, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σχετικά με χθεσινή συνομιλία του Ζ.Κ.Γιούνκερ με τον Α. Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, εμμέσως ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο αυτού του είδους τα τηλεφωνικά ραντεβού να μην αποτελούν αντικείμενο δημοσιότητας.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε, πάντως ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι.


Δείτε live τις εξελίξεις της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup:

Σχετικές ειδήσεις