Το μεγάλο όπλο των δανειστών στη διαπραγμάτευση

Εάν το σημερινό Eurogroup (16/2/15) δεν καταλήξει σε συμφωνία, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσιογραφικές πηγές, τότε είναι πιθανό να προσδιοριστεί νέο, έκτακτο Eurogroup, πιθανώς την Παρασκευή 20/2.

Το μεγάλο όπλο των δανειστών στη διαπραγμάτευση
2'

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ωστόσο, σε αυτό το μπράντεφερ, οι δανειστές έχουν ένα όπλο που μπορεί να φέρει την Ελλάδα στο καναβάτσο. Πρόκειται για την απόφαση που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη, 18/2, για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αρνηθεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, όσο η Ελλάδα δεν δέχεται να είναι σε πρόγραμμα, στερώντας έτσι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα απο τον ένα -εκ των συνολικά δυο- μηχανισμών ρευστότητας. Ο άλλος είναι ο ELA.

Αν, όμως, την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι και το υπόλοιπο ΔΣ της ΕΚΤ δεν δεχτεί να παραταθεί η δυνατότητα προσφυγής των ελληνικών τραπεζών στον ELA, τότε κλείνει και η δεύτερη κάνουμα ρευστότητας και το τραπεζικό μας σύστημα περιέρχεται σε κατάσταση ασφυξίας.

Αυτό σημαίνει καταστροφή; Όχι απαραίτητα. Εάν την Παρασκευή υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup, τότε το διήμερο που η Ελλάδα μένει στο κενό, πρακτικά δεν θα σημάνουν τίποτα. Όμως, η πιθανή άρνηση πρόσβασης στον ELA στερεί πολύτιμο χρόνο από την κυβέρνηση και ουσιαστικά την υποχρεώνει να επιδιωξει τη συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Άλλωστε, η Φινλανδία, μια από τις χώρες που απαιτείται να εγκρίνουν την όποια νέα συμφωνία από το Κοινοβούλιο της, την Παρασκευή διαλύει τη Βουλή για να προκηρύξει εκλογές, οπότε -όπως λένε οι Φινλανδοί- μετά την Παρασκευή θα είναι πρακτικά αδύνατο να επικυρωθεί ακόμα και μια πλήρης συμφωνία Ελλάδος- δανειστών. Η Αθήνα απορρίπτει αυτό το επιχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Τετάρτης από την ΕΚΤ, θα δείξει πολλά ως προς τις επιδιώξεις των δανειστών μας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή