IFO: Η επιστροφή στη δραχμή είναι η καλύτερη λύση για τους Έλληνες
Σε συνέντευξή του στην Bild της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, όπου οι διαβουλεύσεις αποδείχτηκαν άκαρπες, ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo,Χανς - Βέρνερ Ζιν, εμφανίζεται προκλητικός, συμβουλεύοντας τους Έλληνες πως μόνο η δραχμή μπορεί να βοηθήσει σ'αυτή τη συγκυρία.
«Η, μέχρι στιγμής, οικονομική πολιτική δεν απέδωσε καρπούς, η Ελλάδα δεν έγινε ανταγωνιστική». Ο Ζιν επέρριψε την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για επικίνδυνο παιχνίδι πόκερ: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση τζογάρει επικίνδυνα. Θέλει νέα βοήθεια, αν και ο υπουργός οικονομικών έχει ήδη πει πως είναι χρεοκοπημένη. Πιστεύω πως μία έξοδος – από το ευρώ – είναι καλύτερη για τον ελληνικό λαό».
Όπως τόνισε ο Ζιν, μέσω του Grexit, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να κάνει επανεκκίνηση και η ανεργία να μειωθεί. «Αργότερα, θα μπορούσε η Ελλάδα να επιστρέψει στο ευρώ», καταλήγει ο Ζιν.
Εν τω μεταξύ, σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά, στους Financial Times, ζητά τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 42 δισ. ευρώ αντί των 65 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα (με απόφαση της ΕΚΤ) και την επιβολή από την κυβέρνηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες.
Ο Ζιν θεωρεί ότι η ρευστότητα που δίνει η ΤτΕ στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που θα μπορούσε να καταβάλλει η ίδια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ευρωσύστημα, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που θα έχουν λάβει.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η οικονομική δυνατότητα της ΤτΕ ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη συμμετοχή της στο απόθεμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος. «Υπάρχει μία διαφορά 23 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνεται το λάθος που έγινε στην Κύπρο, όπου τα δάνεια που δόθηκαν μέσω του ELA ξεπέρασαν κατά 244% το ποσό που θα μπορούσε να αποπληρώσει η κεντρική τράπεζά της», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.