Συμφωνία ή ρήξη της Ελλάδας με το Eurogroup;
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Ωστόσο αργά χθες (17/02/2015) το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έσπευσε να διευκρινίσει, «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης», προφανώς απαντώντας στις πληροφορίες για το ελληνικό αίτημα. Το ερώτημα είναι αν η επιρροή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών θα είναι και πάλι τόσο ισχυρή όπως ήταν και στο τελευταίο Eurogroup, ή οι υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων θα καταφέρουν να επηρεάσουν προς μια σύγκλιση νέου Eurogroup.
Το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες αναμένεται να υποβάλει σήμερα Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση στον Πρόεδρο του Εurogroup, αναφέρουν πληροφορίες, ρίχνοντας το μπαλάκι των αποφάσεων στον Πρόεδρο του Eurogroup. Το αίτημα θα υποβληθεί διά επιστολής του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η κίνηση αυτή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ήταν αποτέλεσμα των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και τη γαλλική και αυστριακή πλευρά (Μοσκοβισί, Ολάντ, Φάιμαν) αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Γιούνκερ, που αποτελούν τους υποστηριχτές των ελληνικών θέσεων στο δύσκολη αυτό αγώνα για μια συμφωνία.
Το ελληνικό αίτημα θα γίνει στη βάση του Προσχεδίου Μοσχοβισί, που ζητούσε παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά όχι και των όρων του Μνημονίου.
Με το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση (μεχρι τέλος Αυγούστου) ικανοποιείται το ένα σκέλος της ανακοίνωσης του Εurogroup. Ομως το δεύτερο σκέλος που αφορά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης η κυβέρνηση σκοπεύει να διαφοροποιηθεί σε κάποια σημεία, για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη βρισκονταν χθες σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ θα κρίνει στη συνέχεια εάν το ελληνικό αίτημα πληροί τις προυποθέσεις που έθεσαν χθες Δεύτερα οι εταίροι και ανάλογα θα αποφασίσει εάν θα συγκαλέσει ή όχι έκτακτη σύγκληση των υπουργών οικονομικών την Παρασκευή. Κριτήριο θα είναι οι όροι που θα επικαλείται η ελληνική πλευρά ενώ τη θετική απόφασή του κ. Ντάισεμπλουμ θα... δυσκολέψουν οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό για την προώθηση νομοσχεδίων που αφορούν τις 100 δόσεις, το πάγωμα των πλειστηριασμών αλλά και ρυθμίσεις στα εργασιακά, αφού μπορεί να θεωρηθούν ως μονομερείς ενέργειες.
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η απόφαση σύγκλισης νέου Eurogroup αφού από τη στιγμή που το αίτημα γίνεται σε μια πολύ συγκεκριμένη βάση, και περιλαμβάνει τους όρους της ελληνικής πλευράς, αν συγκληθεί το Eurogroup θα είναι πια πολύ κοντά μια συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η θετική εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς μεταξύ των εταίρων μας, όπως δήλωσε χθες στον Alpha ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το προσχέδιο Μοσχοβισί, κ. Π.Μέισον, υπάρχουν φανατικοί πολέμιοι της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με ισχυρότερο εχθρό όχι την Μέρκελ αλλά τον κ. Ραχόι, που δεν θέλει με τίποτα να δει την πολιτική του κ. Τσίπρα να δικαιώνεται από την ΕΕ.
Το ελληνικό αίτημα
Με βάση το προσχέδιο Μοσχοβισί το ελληνικό αίτημα αναφέρει:
- Η ελληνική κυβέρνηση (...) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
- Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
- Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτήν την περίοδο.